STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  5. juli 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 302 (alm. del) stillet af Det Politisk-Økonomiske Udvalg efter ønske fra Frank Aaen (EL).

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

”Hvad er statsministerens holdning til at et ministeriums aktstykker, der udleveres som følge af ønske om aktindsigt, bliver ændret før udlevering.”

 

 

Svar:

Økonomi- og Erhvervsministeriet har til brug for besvarelsen oplyst følgende:

 

”Økonomi- og Erhvervsministeriet har på baggrund af en begæring fra Jyllands-Posten givet aktindsigt i økonomi- og erhvervsministerens kalender.

 

Økonomi- og Erhvervsministeriet har i forbindelse med aktindsigtsbegæringen fundet anledning til at uddybe og forklare indforståede oplysninger, der er anført i ministerens kalender. Ministeriet har ikke slettet oplysninger i kalenderen, men alene foretaget tilføjelser med henblik på at sikre, at kalenderen giver et mere dækkende billede af de faktiske begivenheder, herunder hvem møderne har været med og karakteren af disse. De steder i kalenderen, hvor der er sket tilføjelser, har det været tydeligt markeret med en stjerne. I følgebrevet der blev afsendt samtidig med udleveringen af ministerkalenderen gjorde ministeriet opmærksom herpå.”

 

Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen oplyst følgende:

 

”1. Justitsministeriet går ud fra, at der sigtes til spørgsmålet om meddelelse af aktindsigt i økonomi- og erhvervsministerens kalender.

 

Efter offentlighedsloven kan enhver – med de i loven angivne undtagelser – forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed.  

 

Retten til aktindsigt omfatter dokumenter, der eksisterer på tidspunktet for fremsættelsen af begæringen om aktindsigt.

 

Forvaltningsmyndighederne er derfor ikke efter reglerne om aktindsigt forpligtet til at tilvejebringe oplysninger, som ikke allerede foreligger i sagen, jf. bl.a. John Vogter, Kommenteret offentlighedslov (3. udgave, 1998), side 118.

 

2. Der er ikke i offentlighedsloven taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt forvaltningsmyndigheder i forbindelse med meddelelse af aktindsigt efter offentlighedsloven vil kunne foretage tilføjelser i et dokument, som der er begæret aktindsigt i. Spørgsmålet ses heller ikke at være behandlet i den forvaltningsretlige litteratur.

 

Efter Justitsministeriets opfattelse må det imidlertid antages, at en forvaltningsmyndighed vil være berettiget til i forbindelse med meddelelse af aktindsigt at foretage tilføjelser i et dokument med henblik på derved at uddybe og forklare de oplysninger, som fremgår af det pågældende dokument. En forudsætning må dog efter Justitsministeriets opfattelse være, at der over for den, som har fremsat aktindsigtsbegæringen, oplyses om tilføjelserne.”      

 

Jeg kan henholde mig til det af Økonomi- og Erhvervsministeriet og Justitsministeriet oplyste.