Minister for Ligestilling

Velfærdsministeriet

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 7226 9780

Fax. 7226 9780

E-mail [email protected]

 

JEM/ J.nr. 2008-2557

Folketingets Politisk-Økonomiske udvalg

 

 

 

 

 

Dato: 14. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske udvalgs brev af 15. april 2008 følger hermed minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 30 (PØU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 30:

 

”Vil ministeren tage initiativer, der kan øge fremdriften i arbejdet med ligestilling gennem "gender mainstreaming", og som regeringen er forpligtet til i henhold til ligestillingsloven fra 2000? ”

 

 

Svar:

 

I 2001 blev den første handlingsplan for det tværministerielle kønsmainstreamingprojekt formuleret. For at sikre kønsmainstreamingprojektets fremdrift og implementeringen af mainstreamingsstrategien blev der udarbejdet en række værktøjer og metoder med henblik på at sikre, at statens medarbejdere har redskaber til at arbejde med køn og ligestilling i forhold til deres kerneopgaver. Værktøjerne blev udviklet og testet i tæt samarbejde med ministerierne.

 

Med handlingsplanen for det tværministerielle kønsmainstreamingprojekt 2007-2011 har samtlige ministerier taget yderligere initiativ til aktivt at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd. Ministerierne har formuleret ligestillingspolitiske målsætninger og er i gang med at udforme kompetenceplaner, der skal sikre, at medarbejdere i departementerne, styrelserne m.v. er i stand til at arbejde med køn- og ligestillingsperspektiver på deres respektive ressortområder. Ministeriernes ligestillingspolitiske målsætninger blev offentliggjort i perspektiv- og handlingsplan for 2008.

 

På baggrund af de eksisterende værktøjer bliver der i 2008 udviklet et e-learningværktøj, som dels opdaterer værktøjerne og sikrer, at viden og kundskaber om kønsmainstreaming fortsat udbredes i staten.

 

På det kommunale område arbejder Ligestillingsafdelingen på at fremme kønsmainstreaming i kommunerne. I samarbejde med en række af de kommuner, som har flest erfaringer med ligestillingsarbejdet, arbejder afdelingen på, at forankre kønsmainstreaming i kommunerne yderligere. Som på det statslige område er der også udviklet værktøjer til kommunerne.

 

I ligestillingsredegørelserne fra 2007 er der sat særligt fokus på politik, strategi og målsætninger for ligestilling i det offentlige – ikke kun i forhold til personalespørgsmål, men også i forhold til de ydelser, som det offentlige leverer. Denne nyorientering er et element i et stadigt stærkere fokus på resultaterne af både statens, regionernes og kommunernes ligestillingsindsats, som jeg vil holde fast i, og jeg mener på denne baggrund, at vi kan sikre fremdrift i arbejdet og en fornuftig udvikling på området.

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/Mette Seneca Kløve