Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 292 (Alm. del), som Folketingets Politisk-Økonomiske udvalg har stillet til justitsministeren den 23. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 292 fra Folketingets Politisk-Økonomiske udvalg (Alm. del):

 

”Justitsministeren bedes oplyse, hvilke konsekvenser det kan få for en arbejdsgiver, såfremt man kræver af sin chauffør, at chaufføren kører i bil i mange timer uden hvile, i nogle tilfælde med en 24 timers arbejdsdag.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet lægger til grund, at det med spørgsmålet ønskes oplyst, om en overtrædelse af færdselslovens § 54, stk. 2, også kan få konsekvenser for den arbejdsgiver, der måtte have givet ordre til udførelse af den pågældende kørsel.

 

Justitsministeriet kan oplyse, at ansvaret for en kørsel i strid med færdselslovens § 54, stk. 2, påhviler føreren, også selv om kørslen måtte være foretaget på baggrund af en (evt. ulovlig) ordre fra en arbejdsgiver.

 

En arbejdsgiver vil dog efter omstændighederne kunne straffes for medvirken, jf. den almindelige regel herom i straffelovens § 23, hvis arbejdsgiveren beordrer en ansat til at foretage en kørsel i strid med færdselslovens § 54, stk. 2.