ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 552559

 

 

Besvarelse af spørgsmål 268 alm. del stillet af PØU den 19. juni 2008.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 268:

Under henvisning til statsministerens besvarelse af PØU alm. del – spm. 86 bedes ministeren redegøre for:

 

  1. I hvor mange tilfælde ministeren har været ledsaget af ægtefælle eller samlever på indenlandske og udenlandske rejser.
  2. Formålet med rejsen og begrundelsen for ledsagers deltagelse.
  3. Hvem der i hvert enkelt tilfælde har afholdt udgifterne forbundet med ledsagerens deltagelse.

 

Svar:

 

Ministeren har ikke været ledsaget af ægtefælle på indenlandske rejser.

 

Ministeren har i ti tilfælde over de sidste syv år været ledsaget af ægtefælle på følgende udenlandske rejser:

 

15.-19. maj 2003: Grækenland

Formålet med rejsen var det uformelle transportrådsmøde (søtransport) under græsk EU-formandskab. Ministerens ægtefælle var, som de øvrige ministre fra EU-landene, inviteret af det græske EU-formandskab, hvorved hun bidrog til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner. Udgifter forbundet med ægtefælles deltagelse blev afholdt af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

 

19.-22. juni 2004: Grønland

Formålet med turen var et officielt besøg i anledning af 25. års jubilæum for Grønlands Hjemmestyre, hvor ministeren ledsagede HKH Dronning Margrethe II. Ministerens ægtefælle deltog for at bidrage til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner. Udgifter forbundet med ægtefælles deltagelse blev afholdt af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

 

1.-3. juli 2004: Maastricht, Holland

Formålet med rejsen var det uformelle konkurrenceevnerådsmøde under hollandsk EU-formandskab. Ministerens ægtefælle var, som de øvrige ministre fra EU-landene, inviteret af det hollandske EU-formandskab som deltager i den officielle middag, hvorved hun bidrog til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner. Udgifter forbundet med ægtefælles deltagelse blev afholdt af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

 

21.-25. august 2004: Athen, Grækenland

Formålet med rejsen var De Olympiske Lege i Athen. Ministeren og ægtefælle var inviteret af Danmarks Idræts-Forbund. Ministerens ægtefælle afholdt selv udgifter.

 

12.-17. oktober 2004: Indien

Formålet med rejsen var et officielt besøg samt virksomhedsbesøg. Ministerens ægtefælle var officielt inviteret af den indiske regering til at deltage og bidrog dermed til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner. Udgifter forbundet med ægtefælles deltagelse blev afholdt af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

 

16.-21. april 2005: Japan

Formålet med rejsen var et officielt statsbesøg, hvor ministerparret ledsagede kronprinseparret i forbindelse med verdensudstillingen EXPO 2005. Derudover var ministeren officiel leder af den danske erhvervsdelegation. Ministerens ægtefælle bidrog til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner. Blandt andet deltog ministerparret i arrangementer med det japanske kronprinsepar og vedr. EXPO 2005. Udgifter forbundet med ægtefælles deltagelse blev afholdt af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

 

22. juni - 4. juli 2006: Brasilien og Chile

Formålet med rejsen var et officielt besøg samt virksomhedsbesøg. Ministerens ægtefælle var officielt inviteret og bidrog dermed til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner. Udgifter forbundet med ægtefælles deltagelse blev afholdt af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

 

10.-18. september 2006: Vietnam

Formålet med rejsen var et officielt besøg samt erhvervsfremstødet “Building Vietnam with Danish Technologies”. Ministerens ægtefælle var officielt inviteret af den vietnamesiske regeringen og bidrog dermed til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner. Udgifter forbundet med ægtefælles deltagelse blev afholdt af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

 

29. marts - 2. april 2007: New York, USA

Formålet med besøget var ministerens underskrivelse af FN’s handicapkonvention i New York. Ministerens ægtefælle afholdt selv udgifter, da hun ikke indgik som del af den officielle delegation på rejsen.

 

6.-7. august 2007: Færøerne

Formålet med besøget var det årlige møde mellem Økonomi- og Erhvervsministeriet, Danmarks Nationalbank og Fíggjarmálaráðið (det færøske finansministerium). Ministerens ægtefælle var officielt inviteret af landsstyremand Bárdur Nielsen og bidrog dermed til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner. Udgifter forbundet med ægtefælles deltagelse blev afholdt af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

 

 

Som det fremgår af ovenstående, har ministeren selv afholdt udgifterne forbundet med ægtefælles deltagelse i to tilfælde (Athen 2004 og New York 2007). I de øvrige otte tilfælde har Økonomi- og Erhvervsministeriet afholdt udgifterne forbundet med ægtefælles deltagelse, da det i hvert tilfælde har været vurderingen, at ministerens ægtefælle bidrog til varetagelsen af ministerens repræsentative funktioner.

 

Det skal bemærkes, at Økonomi- og Erhvervsministeriets arkiv kun går fem år tilbage, dvs. til 2003. En gennemgang af ministerens kalender tyder dog ikke på, at der er foretaget rejser i december 2001 eller i 2002, hvor ministeren har været ledsaget af ægtefælle.

 

Endvidere bliver ministeren som formand for det Konservative Folkeparti inviteret til møder i udlandet, f.eks. møder i European People´s Party (EPP), hvor de europæiske ledere af konservative og kristelige partier mødes. Det Konservative Folkeparti står for disse arrangementer og afholder udgifter til fly, hotel mv., herunder også i de tilfælde hvor ministerens ægtefælle er inviteret med til arrangementerne.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.                        33 92 33 50

Fax                       33 12 37 78

CVR-nr                 10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk