STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  27. juni 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 261 (alm. del) stillet af Det Politisk-Økonomiske Udvalg efter ønske fra Morten Bødskov.

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

”Under henvisning til statsministerens besvarelse af PØU alm. del samrådsspørgsmål H bedes ministeren oplyse, om ministeren finder, at familie- og forbrugerminister og miljøministerens brug af embedsmænd fra de respektive ministerier under valgkampen i 2005 samt socialministerens brug af embedsmænd fra Socialministeriet under valgkampen i 2007 er i overensstemmelse med betænkning 1443 fra 2004, hvoraf det bl.a. fremgår, at ”Det er udvalgets vurdering, at det almindelige embedsværk bør afstå fra rådgivning og bistand til ministeren i relation til ministerens valgkreds samt forberedelse og gennemførelse af dennes personlige valgkamp.”

 

Svar:

 

1. Betænkning nr. 1443/2004 om embedsmænds rådgivning og bistand til regeringen og dens ministre indeholder en beskrivelse af grænserne for embedsmænds rådgivning til ministeren i forbindelse med en valgkamp. Udvalget anfører bl.a. om gældende ret, at det er embedsværkets opgave at bistå regeringen og dens ministre ved udøvelsen af ministerfunktioner. Det er derimod ikke embedsværkets opgave at bistå med at sikre, at ministrene kan blive valgt til Folketinget, eller at der opnås et valgresultat, som indebærer, at den hidtidige regering kan fortsætte.

 

På den baggrund har der udviklet sig en praksis, hvorefter embedsværkets bistand på dette område er begrænset til at angå, hvad der kan betegnes som praktiske forhold. Der kan f.eks. være tale om bistand fra ministersekretariatet vedrørende tilrettelæggelse og koordinering af forholdet mellem ministerens opgaver i ministeriet og ministerens kampagnearrangementer. Udvalget anbefaler i betænkningen, at man viderefører den udviklede praksis. Der henvises til betænkningen side 148 og side 165.

 

2. Om de konkrete forhold, som udvalget har bedt mig kommentere, kan jeg for så vidt angår familie- og forbrugerministerens brug af embedsmænd under valgkampen i 2005 kan jeg henvise til det af Fødevareministeriet oplyste i min besvarelse af udvalgets spørgsmål 260 (alm. del).

 

Tilsvarende har Miljøministeriet oplyst, at den embedsmand, hvis navn er anført i pressemeddelelsen fra 2005, jf. udvalgets bilag 114, var ansat som ministersekretær på daværende tidspunkt og har løst opgaver, der har været inden for rammerne af gældende regler for embedsmænd i forbindelse med udskrivelse af valg.

 

Klima- og energiministeren har endvidere oplyst, at ministeren ikke har modtaget rådgivning eller bistand fra almindeligt ansatte embedsmænd i ministeriet vedrørende forberedelse af valgkampen.

 

Endelig er der for så vidt angår den konkrete sag fra Velfærdsministeriet (tidligere Socialministeriet) enkelte tilfælde, hvor grænserne for brugen af embedsmænd under en valgkamp formentlig er blevet overtrådt. Jeg kan forstå, at ministeren allerede offentligt har beklaget forholdene og har taget initiativ til en præcisering af ministeriets interne regler.

 

Jeg vil gerne understrege, at regeringen har taget betænkning 1443/2004 til efterretning i sin helhed. Det er også generelt mit indtryk, at de grænser, der gælder for embedsmænds bistand til ministeren, er almindeligt kendte og i meget høj grad efterleves i ministerierne.