Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

Finansministeren

06. februar 2008

J.nr. 42-44

Endeligt svar på Det Politisk-Økonomiske Udvalgs spørgsmål nr. 2 af 4. januar 2008 (PØU alm. del).

Spørgsmål:

Hvor mange kommissioner og udvalg, arbejdsgrupper mv., der direkte eller indirekte har til formål at lægge op til gennemførelse af nye love, nye bekendtgørelser mv., er der foreslået i regeringsgrundlaget ”Mulighedernes samfund”?

Svar:

Idet der henvises til statsministerens svar af 9. januar 2008 kan det oplyses, at der i regeringsgrundlaget Mulighedernes samfund foreslås nedsat 6 nye kommissioner og 3 nye udvalg, jf. tabel 1.

  Kommissioner

  Udvalg

  - Skattekommission

  - Hurtigtarbejdende udvalg om årsager til sygefravær

  - Arbejdsmarkedskommission

  - Udvalg vedr. risikovillig kapital ifm. målsætning om flere nye vækstvirksomheder

  - Forebyggelseskommission

  - Ekspertudvalg vedr. kortlægning af andre landes asylregler

  - Klimakommission

 

  - Forsvarskommission

 

  - Afrika-kommission

 

 

 

Tabel 1 – Nedsættelse af kommissioner og udvalg afledt af Mulighedernes samfund

Herudover foreslås der oprettet et ligebehandlingsnævn, et udbudsråd, et videncenter for energibesparelser, et center for klimaforskning samt et internationalt økologisk forskningscenter. Samtidig foreslås sammenlægninger af henholdsvis Det Nationale Råd for Folkesundhed og Motions- og Ernæringsrådet samt af Miljøklagenævnet og Naturklagenævnet.

Herudover vil en række af de øvrige initiativer i regeringsgrundlaget formentlig skulle forberedes af tværministerielle arbejdsgrupper mv. efter sædvanlig praksis.

Som oplyst i besvarelse af § 20-spørgsmål nr. S 5273 d. 11. juli 2007 vil der fremover blive offentliggjort en oversigt over udviklingen i antallet af råd, nævn og centre mv. siden regeringens tiltrædelse i 2001 på Finansministeriets hjemmeside. Oversigten forventes offentliggjort i foråret 2008.

 

Den kommende opgørelse vil også omfatte oprettelser, sammenlægninger og nedlæggelser af råd, nævn og centre mv., der følger af initiativer i regeringsgrundlaget, Mulighedernes samfund.

 

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen