Svar på samrådsspørgsmål A

16. januar 2008

CAFO, LPA

J.nr. 2-15

Spørgsmål:

”Hvad kan ministeren oplyse om regeringens økonomiske politik og dens sociale profil?”

Svar:

Regeringen fører en sund og ansvarlig økonomisk politik, der har sikret hurtig gældsnedbringelse, en rekord høj beskæftigelse og en ledighed på det laveste niveau siden 1974.

Høj beskæftigelse og lav ledighed er vejen til at fastholde et samfund med små sociale skel og en stor sammenhængskraft. Høj beskæftigelse er samtidig betingelsen for at vi kan finansiere de offentlige velfærdsydelser.

Med 2015-planen har Regeringen præsenteret en sammenhængende strategi, der sikrer grundlaget for, at velfærdssamfundet kan bevares og udbygges – bl.a. med råd til pleje og pension til et stigende antal ældre i fremtiden. Kravet er også her høj beskæftigelse, hvis vi skal sikre den nødvendige finansiering uden højere beskatning.

Fortsat høj sammenhængskraft og fremtidssikring af den danske velfærdsmodel kræver derfor, at det kan betale sig at arbejde og gøre en ekstra indsats. Regeringen har gennemført en række ændringer, som øger beskæftigelse og arbejdsudbud, samtidig med, at niveauet for overførselsindkomster gennemgående ligger højt sammenlignet med andre lande.

Danmark er det land i OECD hvor indkomstforskellene er mindst, og hvor den mindste andel af befolkningen har relativ lav indkomst. Vi har en stærk sammenhængskraft og små sociale skel sammenlignet med andre lande.  Det er en position som vi ønsker at bevare.

I Regeringsprogrammet har vi bl.a. lagt op til en fortsat indsats, som skal understøtte lige muligheder for alle og en styrkelse af det fælles ansvar for samfundets svage og udsatte grupper.

Vi ser det som en hovedopgave at styrke de personlige ressourcer hos udsatte grupper, så de bliver i stand til at udnytte samfundets muligheder og skabe sig en god tilværelse med ansvar for deres eget liv.