Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             2. juli 2008

Dok.id        690648

J. nr.           004-u13-5

  

 

Det Politisk-Økonomiske Udvalg har i brev af 13. juni 2008 stillet mig følgende spørgsmål 187 (PØU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. 187:

 

"For perioden 1. maj 2007 til 24. oktober ønskes oversendt en kopi af ministerens såkaldte særlige rådgivere og andre embedsmænd breve- og email-korspondance, der vedrører forberedelse til folketingsvalg, afholdelse og forberedelse af valgmøder og andre valgrelaterede aktiviteter, herunder eksempelvis kontakt med ministerens valgkreds, ministerens partisekretariat/partiorganisation og øvrige bidragsydere til ministerens valgkampsforberedelser og aktiviteter."

Svar:

 

Spørgsmålet er forstået således, at der for perioden 1. maj 2007 til 24. oktober 2007, hvor der blev udskrevet folketingsvalg, ønskes oversendt en kopi af daværende transportministers særlige rådgivers og andre embedsmænds eventuelle brev- og e-mailkorrespondance, der vedrører forberedelse af valgkampen.

For så vidt angår den særlige rådgiver kan jeg oplyse følgende:

Særlige rådgivere adskiller sig fra almindeligt ansatte embedsmænd blandt andet ved, at deres ansættelse er knyttet til ministerens funktionsperiode. Som følge heraf er særlige rådgivere blandt andet ikke på samme måde som almindeligt ansatte embedsmænd undergivet princippet om partipolitisk neutralitet.

Det indebærer blandt andet, at en særlig rådgiver kan varetage specielle opgaver, herunder i forhold til ministerens parti og politiske bagland, der blandt andet ud fra princippet om partipolitisk neutralitet kan falde uden for rammerne for, hvad det almindelige embedsværk kan yde bistand til, jf. betænkning nr. 1443/2004 om embedsmænds rådgivning og bistand, side 177 f.

Det antages i den forbindelse, at der i relation til ministerens partiarbejde generelt bør gælde vide grænser for de særlige rådgiveres rådgivning og bistand, jf. den nævnte betænkning, side 196.

I det omfang en særlig rådgiver måtte have modtaget eller udarbejdet materiale, der vedrører forberedelse af en valgkamp, vil det pågældende materiale efter Transportministeriets opfattelse ikke være omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt. Transportministeriet lægger herved vægt på, at offentlighedsloven er afgrænset til at omfatte oplysninger inden for den offentlige forvaltning, der er undergivet administrativ sagsbehandling, og at materiale, der vedrører forberedelse af en valgkamp, i den forbindelse må anses for at vedrøre forhold, der er uden den nødvendige sammenhæng med sagsopgaverne i ministeriet.

Såfremt den særlige rådgiver i Transportministeriet måtte have modtaget eller udarbejdet materiale vedrørende forberedelsen af valgkampen, ønsker jeg af principielle grunde ikke at udlevere materialet til Folketinget. Det er således min principielle holdning, at et medlem af regeringen i den henseende bør være stillet på samme måde som andre politikere og dermed være berettiget til ikke at udlevere materiale, der vedrører forberedelse af en valgkamp.

Jeg skal dog samtidig understrege, at der er en meget begrænset del af den særlige rådgivers tid, der har tilknytning til ministerens partiarbejde.

For så vidt angår almindeligt ansatte embedsmænd skal det bemærkes, at de – i modsætning til særlige rådgivere – er undergivet princippet om partipolitisk neutralitet. Dette forhold indebærer blandt andet, at det almindelige embedsværk ikke bør yde rådgivning og bistand til relation til forberedelse af ministerens personlige valgkamp, jf. den nævnte betænkning, side 161 f.

Jeg er ikke bekendt med, at der er ydet rådgivning eller bistand til forberedelse af valgkampen i 2007 fra almindeligt ansatte embedsmænd.

 

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen