ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 549276

4. juli 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 179 alm. del stillet af Politisk-Økonomisk Udvalg den 13. juni 2008.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 179:

For perioden 1. maj 2007 til 24. oktober 2007 ønskes oversendt kopi af ministerens såkaldte særlige rådgivere og andre ansatte embedsmænds breve- og email-korrespondance, der vedrører forberedelse til folketingsvalg, afholdelse og forberedelse af valgmøder og andre valgrelaterede aktiviteter, herunder eksempelvis kontakt med ministerens valgkreds, ministerens partsekretariat/partiorganisation og øvrige bidragsydere til ministerens valgkampsforberedelser og aktiviteter.

 

Svar:

Jeg har forstået spørgsmålet således, at der for perioden 1. maj 2007 til 24. oktober 2007, hvor der blev udskrevet valg til Folketinget, ønskes oversendt kopi af min særlige rådgivers og andre embedsmænds eventuelle brev- og e-mailkorrespondance, der vedrører forberedelse af valgkampen.

 

Idet jeg henviser til statsministerens besvarelse af spørgsmål 176 (alm. del), kan jeg oplyse følgende om den særlige rådgiver:

 

Særlige rådgivere adskiller sig fra almindeligt ansatte embedsmænd bl.a. ved, at deres ansættelse er knyttet til ministerens funktionsperiode. Bl.a. som følge heraf er særlige rådgivere ikke på samme måde som almindeligt ansatte embedsmænd undergivet princippet om partipolitisk neutralitet.

 

Det indebærer bl.a., at en særlig rådgiver kan varetage specielle opgaver, herunder i forhold til ministerens parti og politiske bagland, der bl.a. ud fra princippet om partipolitisk neutralitet kan falde uden for rammerne for, hvad almindeligt ansatte embedsmænd kan yde bistand til, jf. betænkning nr. 1443/2004 om embedsmænds rådgivning og bistand, side 177 f.

 

Det antages i den forbindelse, at der i relation til ministerens partiarbejde generelt bør gælde vide grænser for den særlige rådgivers rådgivning og bistand, jf. samme betænkning, side 196.

 

I det omfang en særlig rådgiver måtte have modtaget eller udarbejdet materiale, der vedrører forberedelse af en valgkamp, vil det pågældende materiale efter Økonomi- og Erhvervsministeriets opfattelse ikke være omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt. Økonomi- og Erhvervsministeriet lægger herved vægt på, at offentlighedsloven er afgrænset til at omfatte oplysninger inden for den offentlige forvaltning, der er undergivet administrativ sagsbehandling, og at materiale, der vedrører forberedelse af en valgkamp, i den forbindelse må anses for at vedrøre forhold, der er uden den nødvendige sammenhæng med ministeriets administrative sagsbehandling.

 

Hvis den særlige rådgiver i Økonomi- og Erhvervsministeriet måtte have modtaget eller udarbejdet materiale vedrørende forberedelsen af valgkampen i 2007, ønsker jeg af principielle grunde ikke at udlevere materialet til Folketinget. Det er således min principielle holdning, at et medlem af regeringen i denne henseende bør være stillet på samme måde som andre politikere og dermed være berettiget til ikke at udlevere materiale, der vedrører forberedelse af en valgkamp.

 

Jeg skal dog samtidig understrege, at det er en meget begrænset del af den særlige rådgivers tid, der har tilknytning til ministerens partiarbejde.

 

Ligeledes under henvisning til statsministerens besvarelse af spørgsmål 176 skal jeg for så vidt angår almindeligt ansatte embedsmænd bemærke, at de – i modsætning til særlige rådgivere – er undergivet princippet om partipolitisk neutralitet. Bl.a. dette forhold indebærer, at det almindelige embedsværk ikke bør yde rådgivning og bistand i relation til forberedelse af ministerens personlige valgkamp, jf. ovennævnte betænkning, side 161 f.

 

Jeg kan oplyse, at jeg i overensstemmelse med det anførte ikke har modtaget rådgivning eller bistand fra almindeligt ansatte embedsmænd i ministeriet vedrørende forberedelse af valgkampen i 2007.

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk