Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 101 (Alm. del), som Det Politisk-Økonomiske Udvalg har stillet til justitsministeren den 21. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 101 fra Det Politisk-Økonomiske Udvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes fremsende en opgørelse over det samlede antal medarbejdere i 2008, der har arbejdsopgaver relateret til intern og ekstern kommunikation, kommunikationsrådgivning, presse og medier, herunder studentermedarbejdere, pressemedarbejdere, pressekonsulenter, pressechefer, kommunikationsmedarbejdere, kommunikationskonsulenter, kommunikationschefer og særlige rådgivere, fordelt på hver enkelt styrelse og institution i ministeriet samt inddelt i stillingskategori.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet udtalelser fra Domstolsstyrelsen, Retslægerådet, Datatilsynet, Civilstyrelsen, Familiestyrelsen, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten og Rigspolitiet.

 

Domstolsstyrelsen har oplyst følgende:

”I Domstolsstyrelsen er der i alt beskæftiget 3,4 årsværk med intern og ekstern kommunikation, kommunikationsrådgivning, presse og medier i forhold til Danmarks Domstole, dvs. i forhold til organisationens ca. 2.500 årsværk.

 

De 3,4 årsværk er fordelt på en kommunikationskonsulent, en kommunikationsmedarbejder (fuldmægtig), en webredaktør og en studenterarbejder.

 

Domstolsstyrelsens samlede lønudgifter til medarbejdere med de ovennævnte opgaver var i 2007 ca. 1.345.000 kr. Udgifterne fordeler sig som følger:

 

Kommunikationskonsulent og kommunikationsmedarbejder:

918.000

kr.

Webredaktør

 

 

 

 

391.000

kr.

Studentermedarbejder

 

 

 

36.000

kr.

I alt

 

 

 

 

 

1.345.000

kr.

”

 

Retslægerådet har oplyst følgende:

”Jeg skal herved meddele, at der ikke er nogen medarbejdere ansat i Retslægerådets sekretariat, der hverken i 2007 eller i 2008, har haft opgaver, der relaterer sig til de omhandlede arbejdsområder.”

 

 

 

Datatilsynet har oplyst følgende:

”Datatilsynet har ikke ansat medarbejdere, der udelukkende varetager opgaver relateret til intern og ekstern kommunikation, kommunikationsrådgivning samt presse og medier.

 

Generelt kan det oplyses, at Datatilsynets ledelse varetager opgaver, som vedrører intern og ekstern kommunikation, herunder kontakten til medierne. Tilsynets ledelse består af direktøren, it-chefen og kontorchefen. Datatilsynet besvarer dagligt henvendelser fra medierne.”

 

 

Civilstyrelsen har oplyst følgende:

”Civilstyrelsen havde ikke i 2007 medarbejdere, der havde arbejdsopgaver relateret til intern og ekstern kommunikation, kommunikationsrådgivning, presse og medier, hvorfor styrelsen ikke havde udgifter til sådanne medarbejdere.

 

Civilstyrelsen har ingen medarbejdere i 2008, der har arbejdsopgaver relateret til intern og ekstern kommunikation, kommunikationsrådgivning, presse og medier.”

 

 

Familiestyrelsen har oplyst følgende:

”Familiestyrelsen har 1 deltidsmedarbejder (35 timer), som er delvis beskæftiget med kommunikationsopgaver. De samlede lønudgifter i 2007, der vedrørte kommunikationsopgaver udgjorde 206.871,69 kr. Opgørelsen ses nedenfor.

 

”

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst følgende:

”I kriminalforsorgen er der i alt ansat 3 medarbejdere, hvis primære arbejdsopgaver er at varetage kommunikationsopgaver.

 

To af disse medarbejdere, hvis titler er henholdsvis kommunikationskonsulent og pressekonsulent, er ansat i Direktoratet for Kriminalforsorgen.

 

Den tredje medarbejder er ansat som kommunikationsmedarbejder på Københavns Fængsler.

 

I 2007 har kriminalforsorgen anvendt i alt 1.405.000 kr. på lønudgifter til medarbejdere, hvis primære arbejdsopgaver har været at varetage kommunikationsopgaver.

 

Udgifterne er fordelt på følgende måde:

 

En kommunikationskonsulent, Direktoratet for Kriminalforsorgen: 487.000 kr. inkl. pension

 

En pressekonsulent, Direktoratet for Kriminalforsorgen: 516.000 kr. inkl. pension

 

En kommunikationsmedarbejder, Københavns Fængsler: 402.000 kr. inkl. pension.

 

Beløbene er afrundet.”

 

 

Rigsadvokaten har oplyst følgende:

”Rigsadvokaten ansatte pr. 1. april 2007 en kommunikationschef.

 

Kommunikationschefen fik i 2007 udbetalt 494.000 kr. inkl. pension.

 

Der er herudover ikke i Rigsadvokaturen eller statsadvokaturerne ansat medarbejdere med de i spørgsmålene beskrevne arbejdsopgaver.”

 

 

Rigspolitiet har oplyst følgende:

”I forbindelse med politireformen og etableringen af de nye store politikredse har flere politikredse anset det for nødvendigt at udpege eller ansætte medarbejdere til - som deres primære arbejdsfunktion - at varetage den eksterne kommunikation til især pressen. Disse opgaver blev tidligere hovedsagelig varetaget af de mindre politikredses ledelser eller af særligt udpegede vagthavende.

 

På baggrund af en forespørgsel til landets 12 politikredse kan Rigspolitiet oplyse følgende om medarbejdere i politiet, der i 2008 har det som deres primære arbejdsfunktion at varetage ekstern kommunikation:

 

Midt- og Vestjyllands Politi: 1 kommunikationschef

Sydøstjyllands Politi: 1 kommunikationsmedarbejder

Syd- og Sønderjyllands Politi: 1 journalist

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi: 1 kommunikationskonsulent

Midt- og Vestsjællands Politi: 1 kommunikationsmedarbejder

Nordsjællands Politi: 1 politiassistent

Københavns Vestegns Politi: 1 kommunikationsmedarbejder

Københavns Politi: 1 informationschef og 1 politikommissær

Rigspolitiet: 4 kommunikationsrådgivere, (heraf 2 i PET)

 

I opgørelsen indgår ikke medarbejdere, der i hovedsagen varetager intern kommunikation i form af f.eks. opdatering af lokale hjemmesider og politiets centrale hjemmeside. I opgørelsen indgår heller ikke ledere eller medarbejdere, der som en del af deres arbejde varetager ekstern kommunikation som f.eks. efterforskningsledere, der udtaler sig i konkrete sager til pressen, eller vagtchefer, der f.eks. orienterer pressen om døgnrapporter og lignende. Yderligere indgår journalister knyttet til Rigspolitiets magasin Politi ikke i opgørelsen.

 

Som oplyst ovenfor har flere af landets politikredse i forbindelse med politireformen og etableringen af de nye store politikredse anset det for nødvendigt at udpege eller ansætte medarbejdere til - som deres primære arbejdsfunktion - at varetage den eksterne kommunikation til især pressen, der tidligere hovedsagelig blev varetaget af de mindre politikredses ledelser eller særligt udpegede vagthavende.

 

Det er således forholdsvis nyt, at der i politiet - udover i Københavns Politi og i Rigspolitiet - er medarbejdere, der som deres primære arbejdsfunktion varetager ekstern kommunikation. Da det kun vanskeligt vil kunne opgøres, hvornår allerede ansatte i politikredsene helt præcist er overgået fra at beskæftige sig med f.eks. almindeligt politiarbejde til primært at varetage ekstern kommunikation, og da de nyansatte kommunikationsmedarbejdere først er ansat ultimo 2007 eller primo 2008, har Rigspolitiet valgt at opgøre den samlede forventede lønudgift i 2008 til de opgjorte 12 medarbejdere.

 

Den samlede forventede lønudgift i 2008 kan opgøres til ca. 6,4 mio. kr.”

 

 

Justitsministeriet kan herudover oplyse, at der i 2008 er to medarbejdere i Justitsministeriets departement, der er ansat med henblik på at varetage arbejdsopgaver relateret til intern eller ekstern kommunikation, kommunikationsrådgivning, presse og medier, hjemmeside mv., nemlig 1 kommunikationschef (særlig rådgiver) og 1 kommunikationsmedarbejder (ansat pr. 1. maj 2008).

 

Kommunikationschefens løn udgjorde i 2007 946.695,32 kr. inkl. pension. Kommunikationsmedarbejderen var – som anført – ikke ansat i 2007, men lønnen for perioden 1. maj 2008 til 31. december 2008 forventes at udgøre 280.561,84 kr. inkl. pension svarende til en årsløn på 420.842,76 kr.

 

Justitsministeriet har på baggrund af ovenstående oplysninger udarbejdet følgende overordnede sammenfatning:

 

Myndighed

Årsværk

Ã…rlige udgifter *

Bemærkninger

Domstolsstyrelsen

3,4

1.345.000 kr.

2007-tal

Udgiften vedrører både Domstolsstyrelsen og Danmarks Domstole

Retslægerådet

0

0

 

Datatilsynet

0

0

 

Civilstyrelsen

0

0

 

Familiestyrelsen

<0,5

205.000 kr.

2007-tal

Direktoratet for Kriminalforsorgen

3

1.405.000 kr.

2007-tal

Udgiften vedrører både direktoratet og Københavns Fængsler

Rigsadvokaten

1

495.000 kr.

2007-tal

Udgiften svarer til en årsløn på ca. 660.000 kr. og vedrører både Rigsadvokaturen og statsadvokaturerne

Rigspolitiet

12

6.400.000 kr.

2008-tal

Udgiften vedrører både Rigspolitiet og politikredsene, men indeholder ikke udgifter til medarbejdere, der i hovedsagen varetager intern kommunikation i form af f.eks. opdatering af lokale hjemmesider eller central hjemmeside eller journalister tilknyttet magasinet Politi.

Departementet

2

1.370.000 kr.

2007-tal (dog 2008-tal for så vidt angår kommunikationsmedarbejderen).

 

* Afrundet