Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato 25. februar 2008

J nr.              

 

 

Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 21. december 2007 stillet mig følgende spørgsmål alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 70

 

Vil ministeren i den endelige klimatilpasningsstrategi konkretisere behovet for statslig finansiering af den nødvendige forskning?

 

Svar:

I strategien indgår bl.a. etablering af et videncenter, som vi allerede er gået i gang med at få etableret. Videncentret, som også får ansvaret for opbygningen af en klimatilpasningsportal, skal medvirke til at sikre en bred informationsindsats. Vi skal have informeret mere præcist om, hvad det er for klimaændringer, vi kan forvente, og hvad man kan gøre for at tilpasse sig, hvis man fx er borger eller myndighed.

 

Der vil endvidere snarest blive nedsat et tværgående Koordinationsforum for Klimatilpasning, hvor også kommuner og regioner vil være repræsenteret. Dette forum får bl.a. ansvar for, at der sker en koordinering af klimatilpasningsindsatsen mellem de involverede ministerier, og at der bliver samarbejdet på tværs af sektorer. 

 

Der vil også blive opbygget en koordineringsenhed for forskning i klimatilpasning, som skal medvirke til at styrke samarbejdet mellem nationale og internationale forskningsmiljøer på klimatilpasningsområdet og sikre, at der sker en videndeling på området. Koordineringsenheden er allerede under etablering på Århus Universitet/Danmarks Miljøundersøgelser, som også har indledt en dialog med forskningsmiljøerne, så behovet for viden og samfundsøkonomiske analyser i de enkelte sektorer hurtigt kan blive konkretiseret.

 

Miljø- og Planlægningsudvalget har tidligere fået forelagt regeringens høringssvar til EU’s grønbog om tilpasning til klimaændringer og havde i den forbindelse en række bemærkninger. Disse bemærkninger, vil jeg sørge for, bliver taget op i det nævnte Koordinationsforum for Klimatilpasning.

 

 

                                Connie Hedegaard          /      Lisbet Ølgaard