Ministeren

J.nr. mst-605-00136

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 559 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 559

”Ministeren bedes kommentere artiklen af 16. september 2008 fra Ingeniørens hjemmeside: ”Drikkevandet trues af pesticider trods forskernes årelange viden”.”

 

 

Svar

Artiklen retter kritik mod Miljøstyrelsen for at have forholdt sig passiv trods flere advarsler om pesticiders angivelige nedvaskning til grundvandet.

 

Jeg har derfor bedt Miljøstyrelsen at præcisere det faktuelle i sagen, som jeg henholder mig til:

 

”Miljøstyrelsen følger løbende resultaterne fra Varslingssystemet for Pesti-cider for at kunne sætte ind, hvis et godkendt stof viser sig at kunne forurene grundvandet med koncentrationer, der overskrider grænseværdien. Det skete i 2004, hvorefter stoffet metribuzin blev forbudt, og også i 2003, hvor Miljøstyrelsen lagde væsentlige restriktioner på brugen af stoffet terbuthylazin for at beskytte grundvandet mod forurening.

 

I den seneste årsrapport fra Varslingssystemet for Pesticider er der særlig omtale af et nedbrydningsprodukt fra aktivstoffet rimsulfuron. Miljøstyrelsen er opmærksom på dette stof og vil sammen med GEUS foretage en nærmere analyse af resultaterne fra varslingssystemet.

 

Der er ikke tale om en overskridelse af grænseværdien i grundvandet – men da det pågældende nedbrydningsprodukt optræder flere år i træk, kan der være en risiko for en øget koncentration af det ved gentagne anvendelser.

 

Såfremt styrelsens vurdering af rimsulfuron viser en uacceptabel risiko, vil der blive grebet ind for at forhindre en forurening af grundvandet, på samme måde, som det er sket for andre stoffer.

 

For de øvrige af de 10 nævnte stoffer i årsrapporten er der tale om relativt høje koncentrationer i én meters dybde, men i grundvandsinstallationer, der strækker sig fra 1,5 til 5 meters dybde, er der ingen overskridelse af grænseværdien.

 

Hovedparten af fundene af de 10 øvrige stoffer er gjort i vand, der strømmer af fra markerne. Hertil kommer, at stofferne nedbrydes – og i et vist omfang bindes fast – under transporten ned gennem jorden. Der er altså ikke noget, der tyder på, at grænseværdien bliver overskredet i grundvand.”

 

På denne baggrund må jeg konkludere, at Miljøstyrelsen som forventet løbende følger resultaterne fra Varslingssystemet og griber ind, hver gang der bliver påvist en risiko for vores grundvand.

 

Med hensyn til de små private vandforsyninger vil jeg henvise til min ”Handleplan for initiativer til sikring af små, private vandforsyninger”, som blev oversendt til FMPU den 4. oktober 2008.