|
|
J.nr. MST-525-00029 |
|
|
|
|
|
|
Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 53 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål 53
Har ministeren planer om at igangsætte yderligere undersøgelser til afklaring af din i forrige spørgsmål nævnte fordeling.
Svar
Luftforening med partikler er en højt prioriteret del af regeringens indsats inden for miljø- og sundhed.
Der gennemføres løbende projekter, der skal forbedre vores viden om emissioner og partikelforureningens sammensætning. Denne viden er blandt andet vigtig for at kunne komme med mere præcise vurderinger af kilderne til luftforureningen med partikler i Danmark.
Der forskes også i sundhedseffekterne af partikelforureningen med henblik på at opnå mere viden om sundhedseffekterne af partikler fra forskellige typer af kilder. Denne forskning støttes både af Miljøministeriet og af forskningsrådene.
Det bemærkes, at luftforureningen med partikler består af forskellige stoffer, der stammer fra en lang række forskellige kilder, og at en meget stor del af luftforureningen er regional. Derfor er ambitiøse mål i EU på luftforureningsområdet helt centralt.
Regeringen har prioriteret den nationale indsats imod partikelforurening fra dieselkøretøjer samt brændeovne og -kedler, der er de to vigtigste nationale kilder.
Jeg kan i den forbindelse fremhæve loven om miljøzoner, de 32 mio. kr. der er afsat på finansloven til indsatsen mod forureningen fra brændeovne - og kedler samt den yderligere styrkelse af fradraget til dieselperson- og varebiler, der skete med omlægningen af registreringsafgiften i 2007.
Endvidere er et sundt miljø et af temaerne i regeringens handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi fra 2007. Her er der afsat i alt 24,6 mio. over 3 år, hvoraf hovedparten vil gå til støtte af test, demonstration og udvikling af nye lovende teknologier til blandt andet reduktion af luftforurening. På luftområdet kan der f.eks. være tale om teknologier, der mindsker luftforurening fra køretøjer, skibe, forbrændingsanlæg eller industrivirksomheder. Derudover vil en mindre del af midlerne gå til kortlægninger og analyser, der kan understøtte ny national og international regulering på bl.a. luftområdet, herunder dansk udmøntning af EU-reguleringen