J.nr. MST-607-00005

 

Den

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 514 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål      

Vil ministeren redegøre for EU's holdning til fastsættelse af et regelsæt for

afhjælpning af og genopretning efter skader forårsaget af grænseoverskridende handel med GMO’er under Cartagena protokollens 4. partsmøde (MOP4) den 12.-16. maj 2008, herunder hvorvidt den danske regering støtter denne holdning, jf. MPU alm. del – bilag 492?

 

Svar

EU’s holdning til fastsættelse af et regelsæt for afhjælpning af og genopretning efter skader forårsaget af grænseoverskridende handel med GMO’er under Cartagena protokollens 4. partsmøde fremgår af det forhandlingsmandat, der blev givet til EU-Kommissionen, forud for afholdelsen af partsmødet. Mandatet blev givet til EU-Kommissionen således, at Kommissionen kunne føre forhandlingerne om dette emne på EU’s vegne.

 

Af forhandlingsmandatet fremgår det, at Kommissionen skal sikre, at internationale regler og procedurer for ansvar for og genopretning af skader forårsaget af grænseoverskridende handel med GMO’er er i overensstemmelse med EU retten og med medlemsstaternes grundlæggende lovgivning vedrørende ansvar og erstatning. Endvidere skal Kommissionen tage højde for udviklingslandenes kapacitet på området. Når det gælder valg af instrument, hvormed reglerne tænkes gennemført, vil kommissionen arbejde for en såkaldt to trins tilgang til forhandlingerne. EU’s udgangspunkt til forhandlingerne vil være at arbejde for et ikke bindende instrument som trin et. Såfremt det i forhandlingsprocessen viser sig, at der ikke kan opnås enighed herom, vil EU som trin to åbne op for at støtte et resultat med bindende regler for så vidt der sigtes mod ikke civilretlige ansvarsregler.

 

Forhandlingsmandatet blev vedtaget som en rådsbeslutning på Rådsmøde (land og fisk) den 14.- 15. april 2008. Danmark støttede vedtagelsen af beslutningen.

 

Som jeg orienterede Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg om den 27. februar 2008 og Folketingets Europaudvalg om den 29. februar 2008 støtter regeringen bÃ¥de en løsning der er juridisk bindende og en løsning der er juridisk ikke-bindende.                                                                                                         Â