Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

København, den 15. september 2008

Sagsnr.: 13007

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i skrivelse af 11. august 2008 (spørgsmål nr. 502) udbedt sig besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 502:

 

” Vil ministeren belyse mulighederne for at indføre en mærkningsordning for

SmartFresh på f.eks. frugt solgt i Danmark, således at forbrugerne har mulighed

for at fravælge varer, der er behandlet med holdbarhedsforlængende midler? ”

 

Svar:

Mærkning af fødevarer er harmoniseret på fællesskabsniveau. De generelle mærkningskrav og hermed hvilke oplysninger fødevarer skal være forsynet med, er fastsat i mærkningsdirektivet. Direktivet er gennemført i dansk ret ved mærkningsbekendtgørelsen.

 

Efter de gældende mærkningsregler er der en række krav til mærkningen. Blandt andet er der krav om, at færdigpakkede fødevarer skal være mærket med varebetegnelse og hvilke ingredienser varen indeholder – herunder allergene ingredienser.

 

Der er ikke påkrævet, at frisk frugt mærkes med holdbarhed. Tilsvarende er der ikke krav om, at frugt behandlet med SmartFresh skal mærkes med, at der er anvendt denne holdbarhedsforlængende behandlingsmetode.

 

Disse oplysninger kan gives af producenterne på frivillig basis, idet producenterne har mulighed for at mærke deres frugt med, at frugten ikke er overfladebehandlet eller på anden måde har gennemgået en holdbarhedsforlængende behandling. På den måde får forbrugerne mulighed for at vælge sådanne varer.

 

Ved køb af økologiske fødevarer kan forbrugeren undgå fødevarer, der er behandlet med SmartFresh, da brug af SmartFresh ikke er tilladt i den økologiske produktion.

Et generelt nationalt krav om mærkning med, at varen har gennemgået en holdbarhedsforlængende behandling, er på baggrund af de nuværende harmoniserede regler på mærkningsområdet ikke muligt.

 

Mærkning af fødevarer er harmoniseret i EU's mærkningsdirektiv 2000/13/EF. Der er i øjeblikket forhandlinger om en revision af de gældende mærkningsregler i Rådet på baggrund af et forslag fra Kommissionen. I disse forhandlinger arbejder jeg for at sikre en effektiv forbrugeroplysning. Blandt andet  arbejder jeg for, at samtlige fødevarer skal mærkes med produktionsdato.

 

I den forbindelse vil der blive taget stilling til, hvordan denne mærkning vil skulle udmøntes for frugt og grønt. Oplysning med produktionsdato vil gøre forbrugerne bedre i stand til at skelne mellem frugt, der har været behandlet med holdbarhedsforlængende midler og frugt, der ikke har været undergivet en sådan behandling.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson