|
|
|
|
|
|
|
Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 447 (alm. del), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
Spørgsmål nr. 447
"Ministeren bedes kommentere henvendelser af 13. og 18. februar 2008 fra Ib Holm, Ringsted, vedrørende brug af affaldsforbrændingsslagger til byggeri på Allindemaglegården, jf. MPU alm. del - bilag 167. Ministeren bedes herunder oplyse hvad der er foretaget for at sikre mod udsivning til grundvandet og vandforsyningsområder m.v. Er byggeriet forsikret, således at eventuelle skader som følge af slaggerne kan udbedres?"
Svar
Bekendtgørelse om genanvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder giver bl.a. mulighed for at anvende slagge fra affaldsforbrænding under bygninger, det vil sige under fundamenter og gulve. Dette forudsætter imidlertid, at de kvalitetskriterier til indhold og udvaskning af forurenende stoffer, der er opstillet i bekendtgørelsen, er overholdt, ligesom tykkelsen af slaggen maksimalt må være 1 meter.
Overholdes kvalitetskriterierne kan slaggen anvendes uden tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 19. Bygherren skal dog senest 4 uger før slaggen genanvendes anmelde det til kommunen. Kommunen kan herefter, hvis projektet medfører risiko for forurening, udsætte projektet, indtil projektets pÃ¥virkning af miljøet er nærmere undersøgt. Hvis projektet ikke er i overensstemmelse med lovgivningen, skal kommunen nedlægge forbud mod projektet.Â
Â
Det er således kommunen, der er myndighed i konkrete sager om genanvendelse af slagge, både hvad angår restproduktbekendtgørelsen og hvad angår eventuelle § 19 tilladelser til genanvendelse af slagge, som ikke er omfattet af restproduktbekendtgørelsen.
Hvorvidt anvendelsen af slagge under bygninger giver byggetekniske vanskeligheder er ikke reguleret af miljølovgivningen. Miljøstyrelsen vil snarest nærmere få afklaret, om der er byggetekniske problemer forbundet med anvendelse af slagge under bygninger og om denne anvendelse af slagge i givet fald skal udgå af restproduktbekendtgørelsen. Jeg vil vende tilbage til udvalget med en opfølgning herpå snarest muligt.
Hvad angår den konkrete sag har Miljøstyrelsen oplyst, at Ringsted Kommune den 17. juni 2008 har besluttet i henhold til lov nr. 1572 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug af 20. december 2006 (husdyrgodkendelsesloven) at offentliggøre en miljøgodkendelse til udvidelse af den eksisterende svineproduktion på ejendommen Allindemaglevej 60, 4100 Ringsted, jf. lovens § 12.
Klagefristen i sagen udløber den 22. juli 2008. Klagefristen er således endnu ikke er udløbet, hvorfor jeg skal henvise til, at der er tale om en verserende sag, som jeg ikke ønsker at kommentere konkret.
Hvad angår spørgsmålet om miljøforsikring kan jeg ikke udtale mig om hvilke forsikringer, der er tegnet i den konkrete sag. Men jeg kan oplyse, at der ikke stilles krav om, at virksomheder tegner miljøforsikringer.