J.nr. MST-101-00041

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 399 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 399

Vil ministeren redegøre for indhold af og status for den nuværende

miljøgodkendelse og ansøgning om ny godkendelse?

 

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Vesthimmerlands Kommune, som oplyser følgende:

”Den eksisterende miljøgodkendelse er fra 1985. Godkendelsen er stadfæstet med ændringer af Miljøstyrelsen i august 1985. Virksomheden har ved målerapport i 1986 dokumenteret, at vilkårene overholdes. Virksomheden anvender ifølge godkendelsen ca. 62.500 kg styrenholdige råvarer pr. år. Virksomhedens forbrug i 2007 oversteg dette marginalt, idet forbruget af styrenholdige produkter var ca. 75.000 kg.

 

Der er ved ansøgning om miljøgodkendelse af 1. februar 2008 søgt om at udvide virksomhedens produktion til mere end dobbelt størrelse. Udkast til ny godkendelse har været sendt i høring i virksomheden, og virksomheden har 3. juni 2008 sendt kommentarer til udkastet og ændringer i den oprindelige ansøgning til kommunen. Kommunen forventer, at den endelige godkendelse meddeles inden udgangen af juni 2008.

 

Som angivet i svar på spørgsmål 394 vil den fremtidige emission af styren til luften maksimalt andrage ca. 12 tons pr. år, svarende til 6,25 kg/time i produktionsperioderne. Massestrømsgrænsen[1] for organiske stoffer tilhørende klasse II er således overskredet. Da emissionskoncentrationen (92,3 mg/m3 ved maksimal belastning ifølge ansøgningen) ikke overstiger 100 mg/m3 er emissionsgrænseværdien for styren overholdt og rensning er ikke nødvendig.

 

Det skal anføres at arbejdstilsynets grænseværdi (jf. vejledning C01) er 105 mg/m3. Væsentlig overskridelse af emissionsgrænseværdien er derfor kun mulig, hvis arbejdstilsynets vejledende grænseværdi overstiges i produktionshallen.

 

Virksomheden anvender desuden ca. 9 tons acetone pr. år. Det antages, at næsten al acetonen fordamper på virksomheden, hvilket svarer til 4,7 kg/time i produktionsperioderne. Massestrømsgrænsen for klasse III stoffer er således overholdt. Emissionsgrænseværdien er ligeledes overholdt.

 

Acetone og styren afledes via rumudsugningen til ét samlet afkast. Da udledningen af styren kræver den største spredningsfaktor er denne udledning bestemmende for skorstenshøjden, som er beregnet til 25 m.

 

Der indgår ingen B-værdi i den eksisterende godkendelse, men de meddelte vilkår resulterede ifølge en overslagsberegning, som kommunen har gennemført, i et immissionskoncentrations-bidrag for styren på 0,2 mg/m3. Ifølge B-værdivejledningen bør der for styren anvendes en B-værdi på netop 0,2 mg/m3.

 

Den nye godkendelse vil miljømæssigt betyde, at påvirkningen i Hvalpsund By sikres i forhold til den nuværende påvirkning før udvidelsen, idet virksomhedens tilladte immissionsbidrag til omgivelserne underlægges en B-værdi på 0,2 mg/m3, svarende til luftvejledningens krav. For at opfylde immissionskravet vil der blive stillet vilkår til virksomheden, om at øge skorstenshøjden fra nuværende 18 m til 25 m.

 

Den nye godkendelse vil desuden medføre skrappere støjgrænser i forhold til området ved lystbådehavnen”.

 

 

 



[1] Luftvejledningen. Begrænsning af luftforurening fra virksomheder. Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 2 2001.