J.nr. bls-101-00536

 

Den 16. juni 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 355 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 355

I ministerens besvarelse af MPU alm. del – spørgsmål 92 fremgår det bl.a., at:

”De fire mest almindeligt forekommende sager, hvor styrelsen normalt ikke tillader indskrænkning af skovbyggelinjen er:

-          afvisning af formelle grunde, hvorefter kommunen træffer afgørelse/afgørelser efter hovedreglen om konkret dispensation og ikke som en generel indskrænkning af linjen for et omrÃ¥de,

-          særlig stor landskabelig værdi i forhold til skoven,

-          at der er tale om ekstensiv anvendelse (campingplads, sommerland og lignende),

-          -byudvikling i det Ã¥bne land uden sammenhæng med det eksisterende bymønster.”

Vil ministeren på den baggrund oplyse, hvorledes dispensation fra

skov­­­byggelinien til mere end 70 pct. af grundene i sommerhusområdet, som er nævnt i ministerens besvarelse af MPU alm. del – spørgsmål 309 i et

landskabeligt og biologisk værdifuldt område, bl.a. med den genetisk oprindelige jyske krondyrbestand, kan falde udenfor de fire af ministeren ovenfor nævnte punkter?

 

 

Svar  

De nævnte sagstyper vedrører de kriterier, som vurderes i forbindelse med fravigelse af en skovbyggelinje efter reglerne om indskrænkning af linjen og de vedrører kravet om, at der skal tages hensyn til landskabet ved afgørelsen. Dette gør sig ikke nødvendigvis gældende ved kommunens konkrete afgørelse om dispensation.

 

En skovbyggelinje indskrænkes kun, hvis der derved opnås en administrativ forenkling, således at en kommune ikke skal meddele en række tilladelser til etablering af bebyggelse samt efterfølgende til fremtidige udvidelser, udhuse mv.

 

Da der er tale om at bebygge et større antal grunde, er det korrekt at behandle sagen efter reglerne om indskrænkning af byggelinjen og ikke ved konkrete dispensationer i det enkelte tilfælde.

 

I forhold til varetagelse af hensynet til landskabet har miljøcenteret foretaget en konkret vurdering af udvidelsen af sommerhusområdet i forhold til landskabet og skovbrynet om Meilgård Skov, og fundet, at det vil være landskabeligt acceptabelt.

 

Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 310, har Skov- og Naturstyrelsen oplyst, at reduktionen af skovbyggelinjen inden for lokalplanområdet ikke vurderes at ville påvirke dyrelivet væsentligt.