J.nr. BLS-401-00242

 

Den 7. maj 2008

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 341 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 341

Vil ministeren redegøre for udviklingen i udbetalingerne af erstatning til landmænd for afgrødeskader som følge af manglende opfyldelse af vandløbsregulativerne?

 

Svar

Miljøministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger, som samlet kan belyse kommunernes udbetalinger. Jeg kan oplyse, at By- og Landskabsstyrelsen i december 2007 foretog en summarisk stikprøveundersøgelse hos i alt 9 kommuner af, om der inden for de seneste 3 år er blevet udbetalt erstatning til landmænd som følge af mangelfuld vedligeholdelse af offentlige vandløb i forhold til regulativets bestemmelser. Grundlaget for en evt. udbetaling var opdelt i følgende kategorier:

 

· taksationsafgørelse eller dom

· forlig mellem kommune/amt og lodsejer 

· pr. kulance.

 

De udvalgte kommuner var geografisk fordelt over hele landet; Frederikshavn, Århus, Herning, Sønderborg, Middelfart, Fåborg-Midtfyn, Næstved, Frederikssund og Hillerød kommuner.

 

Undersøgelsen viste, at 2 kommuner har udbetalt erstatning pr. kulance i henholdsvis 1 og 2 tilfælde. 1 kommune har oplyst, at der i 1998 blev anlagt sag om erstatning, og at taksationskommissionen traf afgørelse i samme sag om udbetaling af erstatning i 2005. Den udbetalte kulance-erstatning for to af tilfældene beløber sig til under 10.000 kr. For de øvrige to sager er erstatningsbeløbet ikke oplyst.

Det skal understreges, at ovennævnte undersøgelse alene er foretaget ved en rundringning til de nævnte kommuners sagsbehandlere, som tidligere har deltaget i konkrete samarbejdsopgaver med ministeriet, bl.a. i Vandløbsudvalget og i arbejdet med at bearbejde kommunale erfaringer om udarbejdelser af regulativer. Undersøgelsen er således på ingen måde systematisk og rummer derfor mulighed for, at resultatet ikke er repræsentativt.