J.nr. MST-707-00029

 

Den

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 318 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 318

”Vil ministeren på baggrund af en artikel i JyskeVestkysten den 12. april 2008 redegøre for forureningen på vestkysten og samtidig oplyse, hvorfor badeforbuddet ikke ønskes udvidet til også at gælde Henne, Børsmose og Grærup strande?”

 

Svar

         De rapporter, som artiklen henviser til, er udarbejdet af Ribe Amt og Miljøstyrelsen og offentliggjort i november 2006. Rapporterne findes på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk/Jord/Forurenede+og+muligt+forurende+grunde/Stoerre_forureningssager/Forureningen+i+Kaergaard+Plantage.

 

Formålet med rapporterne har været at belyse, hvordan udsivningen fra Kærgård Plantage påvirker havmiljøet. I rapporterne gøres der opmærksom på, at vurderingerne er knyttet til miljøet og ikke umiddelbart er relevante for vurdering af fiskeri eller badeforbud.

 

Vurderingerne er foretaget ud fra modeller, der beregner, hvordan forureningen vil fortyndes under forskellige vejrsituationer. DHI vurderer, at der i perioder kan være overskridelser af de økotoksikologiske vandkvalitetskriterier i et 2.500 m langt og 200 m bredt område langs kysten. I den største del af tiden vil det påvirkede område være mindre. Vurderingerne bygger på beregninger og ikke på egentlige undersøgelser af effekterne på havmiljøet.

 

Der har været badeforbud ud for Kærgård Plantage siden 1964. Undersøgelser udført af Ribe Amt og Miljøstyrelsen i 2005 og 2006 ud for Esbjergs Kemi’s deponeringer har senest ført til, at strækningen med badeforbud er udvidet fra 800 m til 1.400 m. Det betyder, at badeforbuddet i dag samlet dækker udsivning fra gruberne i Kærgård Plantage og fra Esbjerg Kemi’s deponeringer.

 

Kommunalbestyrelsen, i dette tilfælde Varde Kommune, er myndighed på badevandsområdet og skal træffe de nødvendige foranstaltninger til sikring af de hygiejniske forhold. Såfremt en forurening ikke kan nedbringes til det hygiejniske forsvarlige, nedlægger kommunalbestyrelsen efter samråd med Sundhedsstyrelsen badeforbud. Udvidelse af et eksisterende badeforbud skal ligeledes ske efter samråd med Sundhedsstyrelsen.

 

Jeg har således ingen beføjelser til at beslutte, hvor lang udstrækningen af badeforbuddet skal være.

 

Jeg kan oplyse, at Miljøstyrelsen den 22. april har fået bekræftet af Sundhedssstyrelsen ved embedslæge Henrik L. Hansen, at badeforbudsstrækningen, ud fra de eksisterende oplysninger, anses for tilstrækkelig.