|
|
|
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Christiansborg 1240 København K |
Dato  29.04.08 |
|
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 4. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål 298 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Besvarelsen er koordineret med udviklingsministeren.
MPU alm. del
Spørgsmål 298
Hvad er den danske regerings aktuelle vurdering af forskellige udviklingslandes
holdning til CIFs, og hvad er Danmarks holdning i fald, der er, eller viser sig
modstand fra udviklingslande mod CIF's?
Svar:
Der har blandt toneangivende udviklingslande været væsentlig kritik af Verdensbankens fondsinitiativ. G77 gav i forbindelse med det ekstraordinære forhandlingsmøde i Bangkok (AWG-LCA) den 30. marts til den 4. april udtryk for fortsat skepsis overfor CIF og generelt overfor oprettelsen af nye fonde udenfor klimakonventionen og protokollen. Det understregedes, at udviklingslandene forventende, at forpligtelser i forbindelse med indgÃ¥else af en fremtidig klimaaftale blev koblet til de finansielle mekanismer under UNFCCC. Â
Verdensbankens fremlagde på denne baggrund et revideret udkast til udformningen af CIF under et møde for donorer, modtagerlande samt repræsentanter fra FN (herunder GEF) og civilsamfundet i Washington den 14. og 15. april 2008.  Følgende udviklingslande var inviteret: Indonesien, Yemen, Samoa, Brasilien, Indien og Sydafrika. De inviterede udviklingslande der deltog, gentog kritikken fra UNFCCC-mødet i Bangkok, herunder at CIF ikke vil kunne erstatte industrilandenes forpligtelser under klimakonventionen. De deltagende lande var positive overfor forslaget om en langt mere vidtgående inddragelse af modtagersiden i fondenes arbejde.
Det vides endnu ikke om Verdensbankens reviderede forslag til fondsdesign har ændret udviklingslandenes syn på fondsinitiativet væsentligt.
Regeringen har forholdt sig afventende overfor fondsinitiativet og har ikke taget endelig stilling til eventuel dansk støtte til fonden.
Connie Hedegaard