Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato  29.4.08

                 

 

Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 4. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål 296 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Besvarelsen er koordineret med udviklingsministeren.

 

MPU alm. del

 

 

Spørgsmål 296

Vil ministeren redegøre for den danske holdning til CIF, herunder om der har

været forskelle i holdningen hertil i Statsministeriet, Udenrigsministeriet og

Klima‑ og energiministeriet?

 

Svar:

Det er vigtigt, at Danmark som COP15 vært indtager en position som bedst muligt understøtter Danmarks evne til at fremme indgåelsen af en fremtidig aftale.

 

Verdensbankens initiativ har mødt kritik blandt en række toneangivende udviklingslande, som bl.a. har kritiseret initiativet for at mangle inddragelse og medbestemmelse i relation til udviklingslandene. Endvidere har flere potentielle donorlande og udviklingslande stillet spørgsmålstegn ved sammenhængen mellem dette initiativ og eksisterende og nyligt ved COP13 igangsatte aktiviteter mht. tilpasning og teknologi, herunder etableringen af Tilpasningsfonden under Kyoto Protokollen samt lanceringen af et strategisk program for teknologi i konventionens finansielle mekanisme: Global Environment Facility, GEF.

 

Regeringen arbejder for at Verdensbankens initiativ bedst muligt vil kunne bidrage positivt til de internationale klimaforhandlinger og for at det ikke kommer i vejen for indgåelsen af en fremtidig klimaaftale. Regeringen arbejder iøvrigt for, at udviklingslandene i videst mulig udtrækning inddrages i CIF’s styringsorganer samt at der også samarbejdes tæt med FN-systemet og GEF. Desuden lægger regeringen vægt på, at CIF-finansiering ydes til programmer, som har fuldt lokalt ejerskab og indgår i udviklingslandenes egne udviklings- og fattigdomsbekæmpelsesplaner samt at initiativet tilrettelægges som et pilotprogram frem til den forventede ikrafttrædelse af en ny klimaaftale i 2012.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Connie Hedegaard