|
|
|
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Christiansborg 1240 København K |
Dato  29.4.08 |
|
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 4. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål 294 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Besvarelsen er koordineret med udviklingsministeren.
MPU alm. del
Spørgsmål 294
Vil ministeren oversende en detaljeret redegørelse for Climate Investment Fund (CIF's), som Verdensbanken støttet af USA, Japan og Storbritannien har bragt i forslag?
Svar:
Verdensbanken arbejder for indeværende med lanceringen af en Climate Investment Fund (CIF). Initiativet skal ses i lyset af at bankens fokus på klimaspørgsmålet er betydeligt styrket de senere år. Verdensbanken har udarbejdet oplægget til etableringen af CIF i tæt konsultation med de regionale udviklingsbanker samt USA, Japan og Storbritannien og er nu i gang med en konsultationsproces med henblik på forbedring og konkretisering af fondsdesignet, herunder også for at søge at skabe bredere støtte og accept af fonden. Målet med CIF er at bistå udviklingslandene med imødegåelse af klimaudfordringer for så vidt angår teknologi, klimatilpasning og skovbrug. Verdensbanken har nu foreslået at organisere fonden om 2 vinduer.
1) En teknologifond (Clean Technology  Fund)
2) En strategisk klimafond, som rummer en skovfond (Forest Investment Fund) og et tilpasningsprogram (Climate Resilience Pilot Program)
Det første vindue, teknologifonden, ventes at blive det største. USA´s støtte til CIF ventes alene kanaliseret via dette vindue. Teknologi fonden vil støtte overgangen til klimavenlig teknologi i udviklingslande med betydelige CO2-udledninger, det vil blandt andet være visse mellemindkomstlande. Sigtet er at fremme anvendelsen af lav-carbon-teknologier gennem brug af koncessionelle lån og andre former for finansiering.
Det andet vindue, den strategiske klimafond rummer flere tematiske indsatser. Skovfonden skal støtte reformer af skovsektoren samt private indsatser for at beskytte skov gennem støtte til bæredygtig skovforvaltning. Dette vindue afventer imidlertid nærmere undersøgelser. Verdensbanken oplyser, at der fortsat er et behov for at kortlægge allerede eksisterende fonde pÃ¥ skovomrÃ¥det. Â
Tilpasningsprogrammet, Climate Resilience Pilot Program, skal støtte tilpasningsindsatser i udviklingslandene. Programmet vil arbejde i få udvalgte pilotlande, forventeligt i perioden frem til 2012. Formålet er at indsamle erfaringer på området til brug for blandt andet Tilpasningsfonden, der blev operationaliseret under COP13 på Bali i december 2007.
Verdensbanken har i forlængelse af kritik fra såvel potentielle donorer som potentielle modtagerlande igangsat en konsultationsproces. Dette har ført til, at der i de seneste udkast lægges op til inddragelse af udviklingslandene i fondsstrukturen samt til et tæt samarbejde med FN organisationer og GEF. Endelig har kritik i forhold til en fremtidig aftale betydet, at der nu lægges op til en tidsbegrænsning af tilpasningsvinduet for således at skabe plads til en ny finansiel struktur som følge af en fremtidig klimaaftale.
Connie Hedegaard