10, Weidekampsgade

P.O. box 3370

DK-2300 Copenhagen S

 

Phone +45 3370 3137

Fax +45 3370 3071

 

Ref NEH

[email protected]

Dir 3370 3369

 

www.danishports.com

 

 

 

 

 

 

22. February 2008

 


 

 

 

 

 

Fuldmægtig Thomas Bruun Jessen

Miljøministeriets EU-koordination


 

Kommissionens forslag til en kommissionsforordning med gennemførelsesbestemmelser for Rådets forordning (EF) nr. 2173/2005 af 20. december 2005 om indførelse af FLEGT-licensordning for import af træ til Det Europæiske fællesskab

 

Der henvises til ministeriets rammenotat til EU-miljøspecialudvalget om ovennævnte fremsendt g.d.

 

Danske havne er væsentlige aftagere af træ til vandbygningsformål, hvor der er særlige krav til træets egenskaber. Det betyder, at man ikke ”bare” kan finde alternative sorter, hvis en sort af hårdt træ ikke er tilgængeligt i tilstrækkelige mængder. Derfor har Danske Havne medvirket i By- og Landskabsstyrelsens arbejde med at udarbejde danske retningslinier for indkøb af tropisk træ, hvor vi naturligvis støtter, at det søges sikret, at træ er lovligt produceret.  

 

Danske Havne hilser det velkomment, at der er tale om en EU-ordning. Det betyder, at EU's ydre grænse må være indgangen for det indkøbte træ, hvorfor en dansk aftager kan være tryg ved at modtage træ fra f.eks. en italiensk eller hollandsk importør, der er tilknyttet FLEGT licensordningen. Da der for indkøb af træ til vandbygningsformål endvidere er tale om et relativt begrænset antal importører, er det væsentligt, at det blive EU's Indre marked, der er salgsområdet for træet.

 

Det er væsentligt for forbrugere af træ, at bevisbyrden for træets lovlighed ligger hos importøren, da forbrugerne, herunder også havne, ikke har andre muligheder for at sikre dette. Derfor kan en licensordning være en håndterbar fremgangsmåde, når indkøberen skal sikre sig, at træet er lovligt produceret.

 

Vi har noteret os, at man i EU sammenhæng udelukkende taler om lovligt produceret træ. Såfremt man i Danmark arbejder videre med planerne for indkøb af lovligt og bæredygtigt træ, bør det sikres, at disse planer ikke medfører konkurrenceforvridning for danske havne i forhold til indkøb af træ i de øvrige europæiske havne.

 

Med venlig hilsen

 

Nete Herskind

Danske Havne   Â