Den 22. april 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 283 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 283

Vil ministeren på baggrund af bl.a. omtalen i Berlingske Tidende den 7. marts 2008 udarbejde en redegørelse for den stigende gene med plastikaffald i havene samt tage stilling til, om Danmark kan rejse problematikken i de relevante internationale fora?

 

Svar

Det fremgår af artiklen i Berlingske Tidende den 7. marts 2008, at en affaldsophopning som den i Stillehavet formentlig ikke vil kunne ske i andre dele af verdenshavene, herunder i Danmark, fordi den skyldes de specielle vind- og strømforhold i Stillehavet. Der er da heller ikke i havområderne omkring Danmark, herunder Østersøen og Nordsøen, fundet noget tilsvarende.

 

Jeg kan oplyse om, at der i MARPOL-konventionen (den internationale konvention om forebyggelse af forurening fra skibe) er et globalt dækkende forbud mod udtømning af plastikaffald fra skibe, hvilket også gælder i og uden for dansk søterritorium.

 

For at lette overholdelsen af forbuddet har landene omkring Østersøen i HELCOM-konventionen (konventionen til beskyttelse af havmiljøet i Østersøen) fastsat regler om, at affald, der stammer fra skibets drift, f.eks. plastikaffald kan afleveres uden særskilt betaling til havnen. Skibene har således ikke noget økonomisk incitament til at udtømme affaldet ulovligt i havet.

 

HELCOM har desuden i november 2007 vedtaget, som en del af en større aktionsplan for Østersøen, at plastikaffald fanget i fiskenet kan afleveres i havne uden særskilt betaling, og at der skal føres særlige kampagner mod forurening af havene og strandene med affald, der stammer fra havene.

 

På denne baggrund mener jeg ikke, at det på nuværende tidspunkt er nødvendigt at rejse spørgsmålet på internationalt niveau, men jeg vil dog følge udviklingen på området.