Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             24. april 2008

J nr.              

Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 14. marts 2008 stillet mig følgende spørgsmål 270 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 270:

 

"Vil ministeren – i forlængelse af besvarelsen af MPU alm. del – spørgsmål 167 – oplyse, hvor meget Danmark risikerer at øge NOx-udledningen, når gyllefiber afbrændes i godkendte forbrændingsanlæg, indenfor deres udledningsgrænser?"

Svar:

 

Under henvisning til den tidligere fremsendte foreløbige besvarelse kan jeg nu med faglig rådgivning fra miljøministeren uddybende oplyse, at det i forbindelse med afbrænding af gyllefibre generelt kan forventes, at 5-10 % af kvælstoffet i de organiske kvælstofforbindelser vil blive omdannet til kvælstofoxider (NOx) under forbrændingen. Særlige kedelanlæg kan muligvis brænde fibrene med væsentlig lavere NOx-dannelse. Dette vil blive undersøgt nærmere i den kommende tid.

Men da forbrænding af gyllefibre i alle tilfælde skal følge reglerne for affaldsforbrænding, vil den ved forbrændingen dannede NOx om nødvendigt efterfølgende skulle gennemgå røggasrensning, således at udledningen overholder den grænseværdi på maksimalt 200 mg/Nm3 som døgnmiddelværdi, som gælder herfor. Denne grænseværdi er lavere end tilsvarende grænseværdier for brug af eksempelvis træ og halm i kedler eller naturgas i motoranlæg. Hvorvidt afbrænding af gyllefibre vil øge NOx-udledningen vil derfor afhænge af en lang række faktorer, herunder i hvilket omfang det vil substituere andet affald eller andre brændsler og den konkrete afbrændingsteknologi.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard