Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             27.03.08

J nr.              

 

Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 5. marts 2008 stillet mig følgende spørgsmål alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 240

     

Ministeren oplyste den 3. marts 2008 ved offentliggørelsen af regeringens klimatilpasningsstrategi: "I 2008 udarbejder Miljøministeriet udkast til Natura 2000 og vandplaner. Planerne er et væsentligt virkemiddel til at opnå gunstig bevaringstilstand i Natura 2000 områderne og god miljøtilstand i det ferske vandmiljø og i de kystnære farvande. Udkast til Natura 2000 planer og vandplaner offentliggøres senest 22. december 2008". Vil ministeren på den baggrund oplyse, om regeringen nu er parat til at indarbejde den eksisterende viden om klimaforandringernes konsekvens for vandmiljøet og naturen i første fase af Natura 2000 planer og vandplaner, herunder behovet for meget væsentlige reduktioner i tilførslen af næringsstoffer fra især landbruget til både vand og land?

 

 

Svar 240

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for miljøministeren, som har oplyst følgende:

 

"Ny viden om klimaforandringernes betydning for tilstanden i vand- og Natura 2000-områderne vil blive inddraget løbende i forbindelse med vurdering af behov for indsats for at opfylde miljømål.

 

For så vidt angår de første vand- og Natura 2000-planer er tidshorisonten kort sammenlignet med tidsskalaen på de forventede klimaeffekter. Vand- og Natura 2000-planlægningen har en kort tidshorisont, da de første vand- og Natura 2000-planer offentliggøres i 2009 med revision af planerne i 2015. Klimaeffekterne har en længere tidshorisont.

 

I bekendtgørelse om fastsættelse af mål for naturtilstanden i Natura 2000-områder skal der ved målfastsættelse blandt andet tages stilling til, om der ønskes fastholdelse af nuværende eller genoprettet naturtilstand eller en urørt, dynamisk naturtilstand ønskes fremmet. I de tilfælde hvor urørt, dynamisk naturtilstand fremmes, vil der i større omfang kunne tages hensyn til de stigende klimaeffekter som for eksempel højere vandstand.

 

Tilsvarende vil statens vandplaner fastlægge de målsætninger, som skal opnås i vandplanerne”.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Jakob Axel Nielsen

Fg. Klima- og energiminister