J.nr. MST-501-00072

 

 

  

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 238 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 238

Vil ministeren gennemføre en konkret registrering af skibstrafikken på Øresund i en given uge og på den baggrund fremsende en oversigt over trafikken indeholdende oplysninger og data, der gør det muligt at estimere emissionerne af NOx, SO2 og partikler?

 

Svar

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) foretager allerede på nuværende tidspunkt beregninger af skibstrafikkens årlige emissioner til luften. Resultatet indgår i de danske oprørelser af udslip til luften, der årligt rapporteres til FN’s klimakonvention.

 

Opgørelsen af luftforureningen fra særligt den internationale trafik gennem danske farvande har hidtil været behæftet med mangler og dermed med en relativ stor usikkerhed. Med Farvandsvæsenets etablering af ”Automated Identification System” (AIS) fra april 2006 er skibstrafikkens bevægelser registreret. Ud fra de nye AIS-data er det muligt at indhente oplysninger om skibstyper og -størrelser, tidspunkt, position og fart for de enkelte skibe større end 300 Brutto Register Tons. Dermed kan emissionerne fra skibsfarten beregnes på et langt bedre grundlag. Jeg vil undersøge mulighederne for at igangsætte et projekt.

 

Det er naturligvis muligt at indhente oplysninger om skibstrafikken i Øresund i en given uge, men et sådant øjebliksbillede vil næppe give et repræsentativt billede af skibstrafikken. Jeg mener, at vi som udgangspunkt bør opgøre emissionerne på årsbasis, så opgørelsen kan anvendes til de danske emissionsopgørelser.

 

Til slut vil jeg understrege, at den præcise størrelse af skibstrafikkens bidrag til luftforureningen ikke er afgørende for Regeringens holdning til spørgsmålet. Luftforurening fra skibsfarten skal nedbringes og Danmark arbejder i FN’s Søfartsorganisation IMO for en betydelig skærpelse af de gældende regler på området.