J.nr. BLS-401-00204

 

Den 25. marts 2008

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 203 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg af ikke-medlem Jeppe Kofod (S).

 

Spørgsmål 203

Vil miljøministeren redegøre for, om ministeren mener, at alternativer til en gasledning igennem Østersøen er tilstrækkeligt undersøgt, og om man ikke taget de betydelige miljørisici for Østersøen i betragtning, bør forlange en analyse af et landbaseret alternativ gennem de baltiske lande og Polen, inden Danmark godkender en rørledning gennem dansk farvand?    

 

Svar

Det Tysk-russiske selskab Nord Stream AG har i det materiale, som de har udarbejdet til den første offentlige høring i november 2006 i henhold til Espoo-konventionen (konventionen om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænser fra 1991) beskrevet projektet som en havbaseret gasledning.

 

Det fremgår af Nord Stream AG's dokument, "Project Information Document" fra november 2006, som var i offentlig høring i alle østersølandene, at der i en tidlig fase blev arbejdet med flere ideer til rørledningsprojekter for at føre naturgas fra Rusland til det kontinentale Nordeuropa, herunder også et projekt hovedsageligt på land gennem Finland og Sverige. Dokumentet viser ingen planer om et projekt, som fører rørledningen gennem de baltiske lande og Polen.

 

Selskabet har valgt at gennemføre rørledningsprojektet som et projekt i havet, og det er et sådant projekt selskabet har bedt myndighederne om at tage stilling til. Østersølandenes myndigheder samarbejder om projektet i medfør af Espoo-konventionen, og ifølge konventionen kan der forlanges en beskrivelse af alternativer. Det er de danske myndigheders opfattelse, at Nord Stream AG på baggrund af deres tidligere undersøgelser har vurderet, at et landbaseret alternativ ikke udgør en reel mulighed.

 

Nord Stream arbejder med flere alternative linjeføringer i Østersøen. Det forventes, at de forskellige linjeføringer vil blive beskrevet nærmere i den endelige VVM (vurdering af virkning på miljøet), som forventes udsendt medio 2008. Danmark vil få denne VVM til udtalelse, når den foreligger.

 

Jeg kan i øvrigt oplyse, at der allerede består en transitledning fra Rusland gennem Hviderusland og Polen til Tyskland.

 

Jeg finder derfor ingen anledning til at bede om et landbaseret projekt gennem de baltiske lande og Polen.