J.nr. BLS-401-00174

 

Den 25. marts 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 133 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

 

Spørgsmål 133

Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer ministeren vil tage for at stoppe, at lægemidler spredes i naturen via spildevand?

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL)

 

Svar

Vi har ikke et større problem med udledning af medicinrester via spildevand til vandmiljøet. Langt de fleste medicinrester bliver fjernet, inden spildevandet udledes til vandmiljøet. Flere undersøgelser[1], [2] bekræfter dette, også den nyligt publicerede screeningsrapport fra DMU om lægemidler i vandmiljøet. Alt tyder på, at det kun er enkelte lægemidler, bl.a. almindelige smertestillende midler, hvor man ikke kan udelukke, at der kan forekomme miljøeffekter af stoffet i umiddelbar nærhed af et udløb.

 

Regeringen har indgået aftale med Dansk Folkeparti, det Radikale Venstre og Ny Alliance om at styrke indsatsen på vand- og naturområdet. Det sker gennem en række konkrete initiativer, blandt andet afsættes midler til udvikling af et beregningsværktøj, der kan indgå i et varslingssystem for hvilke lægemidler, myndighederne skal være opmærksomme på kan optræde i kritiske koncentrationer i vandmiljøet. Værktøjet vil være vigtigt for at kunne vurdere, om der på landsplan er behov for at iværksætte tiltag for at reducere udledningen af bestemte lægemidler.

 

Miljøstyrelsens rapport fra 20072 sætter fokus på, hvordan man kan opnår, at der fra hospitaler afledes færre medicinrester til offentlig kloak. F.eks. peger rapporten på, at man ved fysisk at placere medicintunge afdelinger som kræftafdelinger hensigtsmæssigt, kan opnå, at spildevandet fra en sådan afdeling kan håndteres separat. F.eks. giver det mulighed for at etablere særlig rensning af en kritisk spildevandsstrøm med henblik på at reducere indholdet af medicinrester før afledning til offentlig kloak. Desuden indeholder Miljøstyrelsens rapport viden om, hvor effektivt kommunale renseanlæg fjerner forskellige typer medicinrester, og om mulige teknologier til forbehandling af hospitalsspildevand. Bl.a. blev en metode til forrensning af hospitalsspildevand testet med det formål at undersøge, hvor effektiv metoden er til at fjerne antibiotikaresistente bakterier. Testen viste lovende resultater. Samlet set er Miljøstyrelsens rapport et nyttigt værktøj til kommunerne som miljømyndighed og hospitalerne som ansvarlige for hospitalsspildevandet.

 

Jeg har bedt By- og Landskabsstyrelsen om fortsat at have begrænsning af lægemidler udledt med spildevand til vandmiljøet som indsatsområde.

 

 

 



[1] Faglig rapport fra DMU nr. 638: NOVANA-screeningsundersøgelse af lægemidler og triclosan i punktkilder og det akvatiske miljø.

[2] Miljøprojekt nr. 1189/2007 fra Miljøstyrelsen: Begrænsning af humane lægemiddelrester og antibiotikaresistens i spildevand med fokus på kilden.