Ministeren

J.nr. BLS 401-00166

 

 

19. februar 2008

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 109 (MPU alm. del), stillet af Folketingets Miljø- og

Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 109:

 

”Hvordan forholder miljøministeren sig til, at Danmark ikke kan overholde tidsfristerne i Helsinki-konventionen?”

 

 

Svar:

 

Jeg går ud fra, at spørgsmålet vedrører de tidsfrister, der var anført i en række artikler i Nyhedsavisen primo januar 2008. Artiklerne omhandlede det danske olieberedskab, og tidsfristerne vedrører forsvarsministerens område. Jeg har derfor forelagt spørgsmålet for forsvarsministeren, som udtaler følgende, hvortil jeg kan henholde mig:  

 

”I forbindelse med HELCOM (Helsinki-konventionen) Baltic Sea Action Plan (BSAP), der blev godkendt af medlemslandene i november 2007, er der udarbejdet en ny HELCOM anbefaling.

 

Det fremgår af HELCOM BSAP, at anbefalingerne fra HELCOM Rekommandation 11/13 fortsat bør ligge til grund for opstillingen af et havmiljøberedskab.

 

Med hensyn til tidsfrister fremgår disse af HELCOM BSAP og HELCOM Rekommandation 11/13:

 

 

 

 

 

Den første indsats i forbindelse med en forureningsulykke til søs er typisk at forsøge at inddæmme forureningen, så den ikke spreder sig, hvilket vil gøre en oprydning mere effektiv. Dette opnås ved hurtigst muligt at bringe flydespærringer frem til forureningen. Marinehjemmeværnets enheder af MHV-900 klassen er geografisk udspredte og kan inden for en time afgå mod en forureningsulykke og indlede operationen i HELCOM-området senest efter 6 timer.

 

Herefter vil tilstødende enheder kunne bidrage til både at inddæmme forureningen samt påbegynde den egentlige opsamling, hvilket kan gøres inden for 12 timer efter alarmeringstidspunktet.

Mindst én dedikeret miljøenhed vil inden for en time efter alarmeringstidspunktet kunne afgå mod forureningsulykken. De øvrige dedikerede miljøenheder vil afgå hurtigst muligt for at støde til forureningens operationsområde.

 

Målsætningen i HELCOM BSAP er, at udslip op til 5.000 tons i udgangspunktet bør kunne bekæmpes med nationale kapaciteter under optimale forhold, og at de nationale kapaciteter inden for tre døgn bør kunne opnå kontrol med forureningen.

 

Udover den tankkapacitet der findes i de dedikerede miljøenheder, råder forsvaret over tre olie­pramme med en kapacitet til opbevaring/lastning á ca. 300 m³ spildolie hver, der i en given situ­ation bliver bugseret ud til et forurenings­område for her at blive lastet med op­samlet spild­olie fra bekæmpelsesskibene.

 

Det vurderes, at man med denne kapacitet, afhængig af vejr, afstand til nær­meste havn, oliens viskositet m.v., kan bortskaffe mellem 1800 – 2000 m³ i døgnet. Det statslige nationale beredskab vil således inden for 3 døgn kunne bringe en forurening under kontrol, som anbefalet af HELCOM.

Imidlertid er det både logisk og fornuftigt – som anbefalet af HELCOM - at anvende de samlede subregionale ressourcer ved enhver betydelig forurening i vores nærområde. De to betydende forureningsulykker, som har fundet sted i danske farvande, BALTIC CARRIER og FU SHAN HAI, har begge været håndteret med nationale ressourcer assisteret af subregionale kapaciteter.”