J.nr. DEP-323-00001

 

Den 5. februar 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 101 & 102 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 101

Vil ministeren redegøre for regeringens prioritering af de internationale miljøbegivenheder i 2008 og herunder vurdere i hvilke af begivenhederne ministeren kan anbefale, at der deltager parlamentarikere?

 

Svar

I 2008 vil Regeringen fortsat prioriterer fremme af den internationale miljødagsorden højt.

 

For de dele der falder under miljøministeriets ressort, vil regeringen i 2008 prioritere følgende begivenheder:

 

Partskonference under Cartagena-protokollen i Bonn d. 12. – 16. maj

Cartagena-protokollens formål er at sikre et passende beskyttelsesniveau i forbindelse med grænseoverskridende overførsel, håndtering og anvendelse af levende modificerede organismer (LMO’er), dvs. organismer som er skabt ved hjælp af den moderne bioteknologi, hvilket i princippet svarer til levende genetisk modificerede organismer (GMO’er). På partsmødes skal der forhandles om en beslutning om internationale regler og procedurer for ansvar og erstatning (liability and redress) for skade i forbindelse med grænseoverskridende overførsler af LMO’er. Herudover skal det videre implementeringsarbejde forhandles.

 

9. partsmøde i biodiversitetskonventionen i Bonn d. 19. – 30. maj

Regeringen vil i lyset af 2010 biodiversitetsmålsætningen prioritere engagementet inden for biodiversitetsområdet. Beskyttelsen af den biologiske mangfoldighed imod konsekvenserne af de menneskelige påvirkninger såvel som truslen mod økosystemernes funktion fra invasive arter er højt prioriteret. Et vigtigt område herunder er udarbejdelsen af et internationalt regelsæt om adgang til genetiske ressourcer og fordelingen af det udbytte, der måtte genereres ved udnyttelse af dem.

 

Biodiversitetskonventionen omhandler beskyttelse og bæredygtig udnyttelse af verdens biodiversitet. Delegationer fra 191 lande deltager i partskonferencen.

 

Der lægges op til følgende danske hovedprioriteter:

 

1)      Beskyttelse af verdens skove til gavn for klima, biodiversitet og udvikling.

2)      Et internationalt regelsæt om adgang til genetiske ressourcer og udbyttedeling.

3)      Styrket indsats i forhold til 2010 mÃ¥let gennem partnerskab med industri og erhvervsliv.

 

Sidste del af konferencen er en ministerdel.

 

Partsmøde under Århus-konventionen i Riga d. 11. – 13. juni

Århus-konventionen omhandler adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsafgørelser på miljøområdet. Centrale emner på mødet er status over de første 10 år og vedtagelse af en langsigtet strategisk plan for Konventionen. Ministerdeltagelse forventes d. 13. juni med henblik på vedtagelse af Riga-erklæringen.

 

Partskonference under Basel-konventionen på Bali d. 23. 27. juni

Basel-konventionen omhandler international transport og bortskaffelse af farligt affald. Der er ingen dagsorden endnu og derfor kendes emnet til high level-delen endnu ikke. Set med danske øjne, er det vigtigste emne på mødet at få en beslutning om ikrafttræden af forbuddet mod eksport af affald til udviklingslande.

 

4. partskonference under Rotterdam-konventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i forbindelse med international handel d. 27. – 31. oktober

Centrale emner vil være optagelsen af nye stoffer under konventionen, især asbeststoffet krysotil, samt forhandlinger om og evt. vedtagelse af en overholdelsesmekanisme.

 

20. partsmøde under Montreal-protokollen om ozonlagsnedbrydende stoffer i Doha d. 20. – 24. november

Centrale emner vil være håndtering af ulovlig handel, brugen af methylbromid samt ikke mindst opfyldning af den multilaterale fond.

 

Det skal bemærkes, at der for en række internationale møder endnu ikke foreligger en dagsorden, og der kan derfor komme flere internationale begivenheder, som regeringen vil prioritere.

 

Jeg kan anbefale, at Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg deltager i det 9. møde om FN's biodiversitetskonvention. Mødet afholdes fra d. 19. - 30. maj. (Ministerdel fra d. 28. – 30. maj).

 

 

Spørgsmål 102

Vil ministeren redegøre for arbejdet i EU på miljøområdet i første halvår af 2008?

 

Svar

Det slovenske formandskab har udpeget fællesskabets klima- og energiindsats som den centrale politiske satsning på miljøområdet i 1. halvår 2008.

 

Slovenien ønsker herudover under sit formandskab at sætte fokus på beskyttelse af natur og biodiversitet, bl.a. set i lyset af den 9. partskonference under biodiversitetskonventionen, der finder sted d. 19. – 30. maj. Herudover vil formandskabet sikre fremdrift i en række af de sager, som de har overtaget fra tidligere formandskaber. De væsentligste er: Forslag til ændring af direktiv om kvaliteten af benzin og dieselolie (brændstofkvalitetsdirektivet), forslag til revision af affaldsdirektivet og forslaget om prioriterede stoffer i vandmiljøet.

 

Kommissionen har vedtaget en samlet klima- og energipakke d. 23. januar 2008. Klima- og Energipakken indeholder følgende tre hovedelementer:

 

 

Det slovenske formandskab har prioriteret disse forslag meget højt. Derfor forventes det, at de vil arbejde intenst på at fremme forhandlingerne om klima- og energipakken under deres formandskab. De har valgt dette område som et ud af fem prioriteringer under deres samlede formandskab. Der er således planlagt en orienterende debat på miljørådsmødet den 3. marts og endnu en orienterende debat eller fremlæggelse af en fremskridtsrapport på miljørådsmøde den 5. juni.

 

Arbejdet i Rådet (miljø)

Det slovenske formandskab forventer at kunne opnå politisk enighed om en fællesholdning i Rådet på følgende sager:

 

 

 

Formandskabet planlægger endvidere på sit martsmøde at vedtage rådskonklusioner om samt forberede følgende to konferencer om natur og biodiversitet: Partskonference om biodiversitetskonventionen og partskonference om Cartagena-protokollen (GMO). Endvidere forventes det, at skov og biodiversitet vil være temaet for det uformelle miljøministermøde i april.

 

Tre forslag forventes 2. behandlet under slovensk formandskab. Det drejer sig om:

 

 

 

 

Miljørelaterede emner i andre råd

Kommissionens forslag til revision af forordning om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler er det væsentligste forslag, der forhandles udenfor miljørådet i 1. halvår 2008. Det er et centralt element i forslaget, at aktivstoffer (virksomme stoffer i pesticider) godkendes på EU-niveau efter bestemte kriterier. Forslaget inddeler EU i tre klimazoner, hvor Danmark er indplaceret i Nordzonen (med Sverige, Finland og de baltiske lande). For plantebeskyttelsesmidler indføres en tvungen gensidig anerkendelse af godkendelser givet af et andet land i den zone, landet tilhører. Formandskabet har sat forslaget på dagsordenen for rådsmødet (land og fisk) den 29. - 30. maj m.h.p. at tilvejebringe politisk enighed om en fælles holdning.

 

Herudover ønsker formandskabet at Konkurrenceevnerådet på sit møde den 29. – 30. maj når til politisk enighed om en samlet pakke bestående af fire forslag vedr. klassifikation, mærkning og emballering af stoffer og blandinger. Forordningsforslag om klassificering, mærkning og emballering af kemikalier og blandinger - ”Global Harmonized System” (GHS) samt to forslag om tilpasning af følgelovgivning til GHS har til formål at tilpasse fællesskabets lovgivning på kemikalieområdet til det globale system for klassificering, mærkning og emballering af kemikalier. Forslagene behandles samlet. Det forventes, at der til sommer opnås 1. læsningsenighed med Parlamentet om de tre forslag under det slovenske formandskab.

 

Herudover forventes det, at det slovenske formandskab vil forsøge at opnå 1. læsningsenighed om ”ændring af 76-direktivet” - evt. sammen med GHS-pakken, men hvor fællesskabet som led i en global aftale har forpligtet sig til at implementere GHS, foreligger der ikke en tilsvarende tidsfrist, hvad angår ændringerne af 76-direktivet. Forslaget er et totalharmoniseringsdirektiv, og har til formål at begrænse markedsføring af 5 kemiske stoffer, herunder cyclohexan og ammoniumnitrat i gødning.