|
J.nr.
Side 1/1
Den 11. februar 2008 |
Supplement til miljøministerens besvarelse på spørgsmål nr. 101 og 102 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål 101
Vil ministeren redegøre for regeringens prioritering af de internationale miljøbegivenheder i 2008 og herunder vurdere i hvilke af begivenhederne ministeren kan anbefale, at der deltager parlamentarikere.
Svar
I 2008 er de internationale klimaforhandlinger højt på regeringens dagsorden og den overordnede målsætning for de næste to års arbejde er vedtagelsen på COP 15 i København af en ambitiøs, global klimaaftale for perioden efter 2012, der resulterer i tilstrækkelig reduktion i de globale udledninger. 2008 vil i høj grad blive et afklarings- og analyseår, hvor der skal fokuseres på indsamling af information og viden om de enkelte forhandlingsområder og afklaring og afprøvning af nøgleaktørers forhandlingspositioner, videreudvikling af ideer, instrumenter og modeller etc.
En fremtidig aftale skal sammensættes af en række elementer, som også er reflekteret i Bali Action Plan: Shared vision for long-term cooperative action inklusiv en langsigtet global målsætning for emissionsreduktioner, tiltag, der begrænser udledningen af drivhusgasser, klimatilpasning, teknologiudvikling og overførsel, samt finansiering og investering. I den forbindelse bliver en af de store udfordringer for EU og Danmark at definere vores overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2009.
Det bliver en udfordring af sikre et ambitiøst resultat, der reflekterer IPCCs anbefalinger i deres seneste rapport og som sikrer den nødvendige opbakning og tilstrækkelige indsats fra USA og de økonomisk udviklede ulande (f.eks. Kina, Brasilien, Sydafrika og Indien, men også lande som Syd Korea, Singapore etc.).
Af nedenstående liste fremgår de forventede vigtigste begivenheder på det klimapolitiske område.
Jeg anbefaler, at Udvalget deltager i det 14. partsmøde under FN’s klimakonvention. Mødet afholdes fra den 1. – 12. december 2008 i Poznan, Polen.