Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

10. april 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 94 (KUU alm. del - bilag 120) om Skibsbevaringsfonden, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 10. marts 2008

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 94

(KUU alm. del – bilag 120),   

Skrivelse af 6. marts 2008 fra Skibsbevaringsfonden 

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. marts 2008 fra Skibsbevaringsfonden”, jf. KUU alm. del – bilag 120

 

Svar:

 

Skibsbevaringsindsatsen i Danmark

Indsatsen for bevaringen af den danske maritime kulturarv er flerstrenget. Arbejdet foregår i et aktivt samarbejde mellem foreninger og privatpersoner, statsanerkendte museer, fonde og institutioner, der er dybt engageret i området. Bevaringsindsatsen bliver på forskellig måde støttet af midler fra kommuner og stat. Indirekte f.eks. ved gratis havneleje og beddingspladser. Direkte ved tilskuddene til de statsanerkendte museer, der har den maritime kulturarv som ansvarsområde og ved statens støtte til Skibsbevaringsfonden.

 

Skibsbevaringsfonden

En væsentlig del af skibsbevaringen drejer sig om at forhindre, at skibene forgår. I dette arbejde spiller Skibsbevaringsfonden en dobbelt rolle. Både som rådgiver og som sagkyndig formidler af tilskud til restaureringer. Det er meget arbejdskrævende at bevare gamle skibe. Indsatsen forudsætter derfor en engageret skare af personer, der brænder for sagen. Men lige så nødvendigt er det, at sagkundskaben er til stede. Både til prioriteringen mellem bevaringsopgaverne og i rådgivningen i forbindelse med vedligeholdelse og restaurering. Med sine to konsulenter har Skibsbevaringsfonden siden 1986 varetaget en væsentlig del af dette arbejde. Dertil har fonden gennem årene støttet et betydeligt antal renoveringsprojekter med rente- og afdragsfrie lån. Til støtte for sin virksomhed har fonden i en årrække modtaget ca. 3,5 mio.kr. årligt fra Tips- og Lottomidlerne. Jeg er indstillet på at forhøje beløbet til 3,65 mio. kr.  i forbindelse med fordeling af Tips- og Lottomidlerne med virkning fra 1. april 2008.

 

Skibsbevaringsfondens ”Vision og Strategi 2006-2011”

I 2007 udgav Skibsbevaringsfonden rapporten ”Vision og Strategi 2006-2011”. Rapporten gør status over de foregående 20 års arbejde og præsenterer en handlingsplan for den fremtidige bevaringsindsats.

 

Et af hovedpunkterne i rapporten er, at beregninger viser, at den generelle vedligeholdelsesstandard for de bevaringsværdige skibe er faldene. Med henblik på at vende denne udvikling vil fonden tage initiativ til en bredere indsats overfor omverdenen i de kommende år. For at øge befolkningens forståelse for og opmærksomhed på betydningen af skibsbevaringen vil fonden udbygge sit oplysningsarbejde. Både overfor offentligheden og mere målrettet mod nye potentielle interessenter. Et spændende initiativ er nomineringen af særligt vellykkede restaureringsprojekter, der kan fremstå som fyrtårne for skibsbevaringen. Fonden har desuden visioner om at indgå strategiske partnerskaber om skibsbevaringen med fonde, havne, bådebyggere og turisterhvervet.

 

Sammen med de øvrige aktører på skibsbevaringsområdet gør Skibsbevaringsfonden en god og effektiv indsats for en væsentlig del af den maritime kulturarv. Jeg er derfor indstillet på, at Skibsbevaringsfondens virksomhed skal støttes med Tipsmidler også i 2008 / 2009.

 

Det glæder mig desuden, at fonden arbejder pÃ¥ at etablere partnerskaber til anden side, der kan medvirke til, at løfte den samlede bevaringsindsats.Â