Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

25. marts 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 91 (alm. del), replanlægning af FM-båndet og digitalisering af radioområdet, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 6. marts 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 91

(alm. del), replanlægning af FM-båndet og digitalisering af radioområdet

Skrivelse af 6. marts 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

 

Spørgsmål 91:

"Hvornår forventer ministeren, at en replanlægning af FM-båndet kan være gennemført? Betyder gennemførelsen af en replanlægning af FM-båndet, at man reelt opgiver en digitalisering af radioområdet? Hvilke konsekvenser får en replanlægning af FM-båndet og opgivelse af en digitalisering af radioområdet inden for en overskuelig årrække og udviklingen inden for DAB-området?"

 

Svar:

Frekvensplanen vil først skulle nabolandskoordineres af IT- og Telestyrelsen, hvilket forventes at tage 1½-2 år. Hertil kommer, at frekvensloven kræver, at der gives et varsel på mindst 1 år i forbindelse med omfordeling af frekvenser. Implementeringen af en replanlægning af FM-båndet vil derfor tidligst være gennemført 3 år efter beslutningen om en replanlægning (2010).

 

En beslutning om en replanlægning af FM-båndet betyder på ingen måde, at vi opgiver digitaliseringen af FM-båndet. Men en beslutning om en eventuel replanlægning skal ses i lyset af, at en beslutning om at slukke for de analoge radio-signaler (FM) og udelukkende overgå til digital radio (DAB) fortsat ligger godt ude i fremtiden. Som det fremgår af Medieaftalen for 2007-2010, har vi en klar plan for udviklingen af DAB.

Vi er således også i gang med at implementere medieaftalens beslutninger på DAB- området.

 

Det er ikke til at sige, hvad konsekvenserne af en eventuel replanlægning af FM-båndet vil være for DAB-området. Men jeg håber naturligvis, at det vil være med til også at fremme udviklingen af DAB. DAB er et marked i fremgang og i øjeblikket tilbydes en lang række landsdækkende radiokanaler i høj kvalitet via DAB sendemulighederne. Og jeg håber, at de kommercielle stationer også kan se de økonomiske og markedsmæssige perspektiver i denne fremtidens teknik. På sigt skal vi også have gang i den tredje DAB- blok, som vil give mulighed for regional radio og dermed, at de kommercielle lokalradioer kan udsende via DAB-teknologien. Dette vil dog tidligst kunne finde sted, når Danmark og de berørte nabolande har slukket for analogt tv. Jeg er således meget optimistisk også for fremtiden inden for DAB.

Â