Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

25. marts 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 90 (alm. del), replanlægning af FM-båndet og digitalisering af radioområdet, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 6. marts 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 89-92

(alm. del), replanlægning af FM-båndet og digitalisering af radioområdet

Skrivelse af 6. marts 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

 

Spørgsmål 90:

"Kan ministeren bekræfte, at kvaliteten for modtagerne vil blive reduceret som følge af en replanlægning af FM-båndet, der åbner op for at flere kan sende på FM-båndet? "

 

Svar:

Som det fremgår af tillægsaftalen om replanlægning af frekvensanvendelsen på FM-båndet mv. fra den 22. juni 2005 er det korrekt, at vi med en replanlægning efter hollandsk metode accepterer et højere forstyrrelsesniveau som følge af en tættere pakning af frekvenserne og anvendelsen af Single Frequency Network- teknikker. Dette er en teknik, der muliggør brug af samme frekvens på nabosendere og nabofrekvenser på nabosendere og dermed sikrer en mere effektiv frekvensudnyttelse.

 

Broadcast Partners har fulgt disse forudsætninger og har udarbejdet en prøveplan som ved efterlevelse af disse forudsætninger giver mulighed for mellem 4-6 nye landsdækkende FM-sendemuligheder foruden de allerede eksisterende FM-sendemuligheder. Det er også korrekt, som DR har gjort opmærksom på overfor ministeriet, at de nye principper, som også indebærer reducerede krav til interferensbeskyttelse, kan betyde, at modtagere, der tidligere har modtaget et signal uden problemer, kan opleve en dårligere dækning. Det fremgår dog udtrykkeligt af ovennævnte tillægsaftale, at DR skal have samme dækning som i dag ligesom det også fremgår, at den femte og den sjette FM-radiokanal skal sikres samme befolkningsmæssige dækning som i dag. Men såfremt der efter en implementering af en replanlægning mod forventning måtte opstå huller i DRs dækning, må muligheden for opsættelse af ekstra hjælpesendere undersøges.

 

 

IT- og Telestyrelsens svarbidrag giver mig ikke anledning til yderligere bemærkninger.