TALE

 

25. februar 2008

 

Arrangement:

Samråd om Kunstrådets nedskæring af skolekoncerter

Ã…bent eller lukket:

Ã…bent

Dato og klokkeslæt:

26. februar kl. 15-16

Sted:

Folketinget

Taletid:

 

Forv. antal deltagere:

 

Evt. andre forhold ministeren bør være opmærksom på:

Sammen med samråd om dagpengeregler.

Kontaktperson:

 

 

 

Samrådsspørgsmål H:

Vil ministeren begrunde, hvorfor midlerne til anvendelse i Kunstrådets musikudvalg af ministeren er begrænset i et sådant omfang, at der i 2008 skæres 2,3 mio. kr. på børnenes mulighed for at opleve skolekoncerter, og vil ministeren forklare, hvad han har tænkt sig at gøre ved den kendsgerning at 50.000 færre børn, af den grund, kommer til at opleve koncerter på deres skole næste skoleår.

 

Svar:

Jeg vil gerne takke Kulturudvalget for dette spørgsmål, da der verserer en del misforståelser omkring Kunstrådets og Kunstrådets Musikudvalgs bevillinger til skolekoncerter.

 

Den statslige støtte til skolekoncerterne er siden 2005 kommet fra henholdsvis Kunstrådet og Kunstrådets Musikudvalg. Fra 2007 blev det amtslige tilskud overført til staten. I dag modtager skolekoncerterne altså statsligt tilskud fra tre finansielle kilder.

 

I 2008 vil skolekoncerterne modtage i alt 9 mio. kr. i støtte fra disse tre kilder. Det tilsvarende tilskud i 2007 var 11,1 mio. kr. Det giver en samlet nedgang på 2,1 mio. kr. Beskæringen i tilskuddet kommer udelukkende fra selve Kunstrådet.

 

Kunststyrelsen har således over for mig oplyst, at det er korrekt, at Kunstrådet for 2008 agter at beskære sit tilskud til skolekoncerterne i forhold til det ydede tilskud i 2007 med 2,3 mio. kr., så de yder et tilskud på 1 mio. kr. Dette har rådet gjort ud fra en samlet prioritering af sine frie midler, herunder ønsket om at samle de fagspecifikke tilskud under de relevante udvalg.

 

Det skal fra Kunstrådet i denne sammenhæng bemærkes, at der var tale om et ekstraordinært højt tilskud i 2007 på 3,3 mio.kr. Det tilsvarende beløb var 2,8 mio. kr. i 2006 og 1,5 mio. kr. i 2005.

 

Det betyder imidlertid som nævnt ikke, at der kun gives 1 mio. kr. til skolekoncerter i indeværende år, som nogle nu tror. Kunstrådets Musikudvalg vil herudover give 8 mio. kr. i støtte inklusiv de overførte midler fra amterne.

 

Musikudvalgets støtte på 8 mio. kr. er højere end deres støtte i 2007, der var på 7,8 mio. kr. Der er således ikke tale om, at Musikudvalget har beskåret deres bevilling til skolekoncerter. Fraregnet de amtslige midler har Musikudvalget øget deres støtte over årene fra 2,0 mio. kr. i 2005 til 3,6 mio. kr. i 2008.

 

Samlet set er tilskuddet fra Kunstråd og Musikudvalg steget de seneste år fra 3,5 mio. kr. i 2005 til 4,6 mio. kr. i 2008. Hertil kommer det tidligere amtslige tilskud, som nu fordeles af Musikudvalget.

 

Jeg synes derfor, at der er grund til at rose Kunstrådet og Kunstrådets Musikudvalg for at prioritere skolekoncerterne så højt, som de gør, hvilket også kommer tydeligt til udtryk gennem deres tilskud.

 

Det skal her understreges, at Kunstrådets og Musikudvalgets tilskud til skolekoncerterne er underlagt armlængdeprincippet. Der er tale om frie midler, som råd og udvalg selv beslutter anvendelsen af.

 

Såfremt rådet eller udvalget måtte ønske det, kunne de naturligvis vælge at afsætte endnu flere midler til skolekoncerterne. Det er en prioriteringsafgørelse for råd og udvalg, som jeg selvfølgelig ikke agter at blande mig i.

 

For så vidt angår Kunstrådets frie midler, som der er afsat på finansloven til talentudvikling og øget kunstnerisk aktivitet, så blev puljen oprettet i 2003 i relation til oprettelsen af Kunstrådet.

 

Der var oprindeligt afsat 40 mio. kr. årligt i perioden 2003-2005.  Der var tale om helt nye midler i forhold til den tidligere kunststøttestruktur. I 2006 var der ikke afsat midler på finansloven til formålet, men eftersom Kunstrådet ikke havde brugt bevillingerne i sine første tre år kunne de videreførte uforbrugte midler anvendes.

 

I 2007 var der afsat i alt ca. 10 mio. kr. Der er budgetteret med 15 mio. kr. på finanslovsforslaget for 2008 stigende til 20 mio. kr. i årene fremover. Herudover er der på samme finanslovskonto i 2008 afsat 9,7 mio. kr. årligt til Huskunstnerordningen og andre initiativer for børn.

 

Det er så op til Kunstrådet egenhændigt at prioritere disse midler. Det er altså Kunstrådet, der træffer beslutning om tilskuddet og dets størrelse.

 

Med en samlet årlig bevilling på 9 mio. kr. til skolekoncerterne er der tale om en substantiel støtte, der giver et godt udgangspunkt for den succesfulde ordning, som skolekoncerterne er.  Jeg er som nævnt meget tilfreds med, at Kunstrådet og Musikudvalget vægter skolekoncerterne så højt. Men jeg hverken kan eller vil blande mig i deres prioritering af midlerne.