Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

6. marts 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 67 vedrørende centralbiblioteker, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 14. februar 2008 efter ønske fra Karina Lorentzen.

 

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


 

Spørgsmål nr. 67

(alm. del), centralbiblioteker

Skrivelse af 14. februar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

Kan den kendsgerning, at nogle biblioteker har større interurbanlån end andre biblioteker dels være et resultat af, at nogle biblioteker har fået et langt større centralbibliotekstilskud end andre og dels skyldes, at byer med færre indbyggere, men med et stort centralbibliotekstilbud, har et større "overskud" til at sende deres materialer ud af kommunen?

 

Svar:

Det er rigtigt antaget, at et større centralbibliotekstilskud kan generere et større antal interurbanlån. Omvendt er tildelingen af midler til det enkelte centralbibliotek bl.a. baseret på aktiviteten, herunder antallet af interurbanlån, så der skal have været en vis aktivitet, før der opnås et større tilskud. Til opvejning af denne effekt, som i sagens natur kan være selvforstærkende, indgår der imidlertid andre objektive kriterier for tildelingen såsom antallet af kommuner og antallet af indbyggere i betjeningsområdet.

Opbygning af en stor samling i en kommune med færre indbyggere og et stort centralbibliotekstilbud kan fremkomme ved at kommunen selv har sikret et godt økonomisk udgangspunkt for sin status som centralbibliotek, herunder sikret den primære kommunale forsyning. Kommuner med mange indbyggere, som internt trækker på et centralbibliotekstilbud tilgodeses netop ved at antal indbyggere indgår i tildelingskriterierne.