Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

5. marts 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 64 (alm. del - bilag ingen), om eventuelle aflysninger af aftaler om leje af Operaen, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 14. februar 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 64

(alm. del - bilag ingen), om eventuelle aflysninger af aftaler om leje af Operaen

Skrivelse af 14. februar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

På grund af Operaens pludselige aflysning af en skriftlig aftale med den amerikansk-kinesiske kunstnergruppe The Divine Performing Arts om leje af Operaen til opførelse af gruppens forestilling, og da den kinesiske stat ved tidligere lejligheder har forsøgt at presse politikere og arrangører til at aflyse forestillingen i USA, Canada og Sverige, bedes ministeren oplyse, hvor mange gange Operaen i København tidligere har aflyst skriftligt indgåede aftaler om leje af Operaen med så kort varsel?

 

Svar:

 

Jeg har bedt Det Kongelige Teater om at besvare spørgsmålet og henholder mig til teatrets svar:

 

” Det er ikke korrekt, når spørgeren hævder at der var indgået en skriftlig aftale mellem The Divine Beauty/NTDTV og Det Kgl. Teater. Teatret havde på skrift fremsendt et kontraktforslag til hvorledes samarbejdet kunne være struktureret, men ingen af parterne havde underskrevet en kontrakt, på det tidspunkt, hvor teatret måtte afstå fra videre planlægning.

 

Det er kun yderst sjældent, at teatret må bryde indgående, skriftlige kontrakter. Langt oftere forekommer det, at forberedende drøftelser og sonderinger mht. mulige samarbejdsformer, udlejeforretninger o.lign. ikke resulterer i en endelig aftale, fordi parterne må opgive at møde hinanden. Som oftest er der tale om økonomiske, tekniske og planlægningsmæssige årsager når enderne ikke kan mødes, hvilket som tidligere oplyst var gældende i det foreliggende tilfælde.”