Kulturudvalg

Folketinget

1240 København K

 

 

20. februar 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 51 (alm. del – ingen bilag), om eventuelle kontakter mellem den kinesiske ambassade og Det Kongelige Teater og/eller Kulturministeriet i forbindelse med den planlagte opførelse af "the Divine Performing Arts" på Det Kongelige Teater., stillet af Folketingets Kulturudvalg den 7. februar 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 51

(alm. del – ingen bilag), om eventuelle kontakter mellem den kinesiske ambassade og Det Kongelige Teater og/eller Kulturministeriet i forbindelse med den planlagte opførelse af "the Divine Performing Arts" på Det Kongelige Teater.

 

Skrivelse af 7. februar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke kontakter, der har været mellem den kinesiske ambassade og Det Kongelige Teater og/eller Kulturministeriet i forbindelse med den planlagte opførelse af "the Divine Performing Arts" på Det Kongelige Teater."

 

Svar:

 

Der har ikke været kontakter mellem Kulturministeriet og den kinesiske ambassade i forbindelse med Det Kongelige Teaters forhandlinger med the Divine Performing Arts om at opføre sit show i Operaen.

 

Det Kgl. Teater har en uafhængig teaterledelse, som indenfor de lovgivningsmæssige og andre rammer, der gælder for en national kulturinstitution, frit træffer beslutning om repertoirevalg, udlejevirksomhed etc. Det forhold, at teatret har en bestyrelse, sikrer et armslængde-princip mellem den daglige drift og ledelse og det politiske system, dvs. også bevillingsgiver og andre eksterne, politiske interessenter.

 

Det Kgl. Teater har oplyst følgende:

 

”Man kan tage eksterne forestillinger ind på to måder. Det kan ske som gæstespil, hvor en kunstnerisk overvejelse medfører, at teatret f.eks. inviterer udenlandske teatre til at vise særlig interessante forestillinger. I disse tilfælde håndteres sagen af teatrets gæstespilsafdeling. Herudover udlejer Det Kongelige Teater lejlighedsvis scener, f.eks. til TV-produktionsselskaber og mere kommercielle sceneaktiviteter såvel indenlandske som udenlandske. Her håndteres sagen af teatrets kommercielle afdeling, og det økonomiske rationale er normalt, at udlejeforretningen skal skabe et overskud, der kan føres tilbage til de kunstneriske afdelinger som bidrag til afdelingens økonomi. "The Divine Beauty/NTDTV" hører til i sidstnævnte kategori.

 

Det var teatrets kommercielle chef, der i december mÃ¥ned afstod fra et muligt forretningsforhold med "The Divine Beauty/NTDTV" udfra rene tekniske og planlægningsmæssige overvejelser. Der forelÃ¥ tilbud om mange forestillinger. Projektets omfang taget i betragtning skønnedes det ikke muligt at trække scenetekniske ressourcer ind til en udlejeforretning i PÃ¥sken, som var det eneste mulige tidspunkt for "The Divine Beauty/NTDTV".

Den kommercielle chef prioriterede derfor andre aktiviteter forud for udleje i påsken. Den pågældende chef har ikke drøftet beslutningen med den kinesiske ambassade, før den blev truffet.”