Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

20. februar 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 46 (alm. del - bilag 77), stillet af Folketingets Kulturudvalg den 30. januar 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 46

(alm. del - bilag 77),   

Skrivelse af 30. januar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. januar 2008 fra Instituttet for Blinde og Svagsynede, jf. KUU alm. del - bilag 77.

 

Svar:

Museumsleder Mogens Bang fra Instituttet for Blinde og Svagsynede har ønsket foretræde for Folketingets Kulturudvalg. Instituttet for Blinde og Svagsynede nedlægger af økonomiske årsager Blindehistorisk Museum i 2008, og Mogens Bang henvender sig med henblik på at sikre museets samling som en del af den nationale kulturarv. Museumslederen anser Medicinsk Museion som en mulig arvtager af samlingen.

 

Samlingen på Blindehistorisk Museum bidrager til en særlig del af vor fælles kulturarv, som det er vigtigt at bevare for eftertiden. Det er derfor hensigtsmæssigt, at museets samling vurderes af den fornødne museumsfaglige kapacitet med henblik på at udvælge og sikre den bevaringsværdige del af samlingen.   

 

Blindehistorisk Museum hører ikke under Kulturministeriets ressort og har heller ikke forpligtelser i forhold til museumsloven, hvorfor ansvaret for samlingen ikke hører under et af de statsanerkendte kulturhistoriske museer.

 

Kulturarvsstyrelsen har oplyst, at Medicinsk Museion, under Københavns Universitet, gennem længere tid har været i dialog med Blindehistorisk Museum og har vurderet samlingen med henblik på en overtagelse af dele af samlingen, da den har relevans for Medicinsk Museions samling og ansvarsområde.

 

Medicinsk Museion har handicap-, forsorgs- og psykiatrihistorien på nationalt plan som en del af sit arbejdsområde, og museet er allerede indehaver af handicaphistoriske samlinger.

 

Da museumslederen på Blindehistorisk Museum også peger på Medicinsk Museion som en relevant arvtager af samlingen, vil det derfor være hensigtsmæssigt, at det igangværende konstruktive samarbejde med henblik på at lægge en plan for en museumsfaglig prioritering og sikring af samlingen fortsætter.

 

Kulturarvsstyrelsen kan i den forbindelse bistå med råd og vejledning.

 

 Â