Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

18. februar 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 43 (Alm. del), om DAB i Danmark, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 28. januar 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 43

(Alm. del), DAB

Skrivelse af 28. januar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere artiklen af 24. januar 2008 fra www.comom.dk: ”DAB er død i Tyskland” og herunder redegøre for

-          om denne udvikling fÃ¥r konsekvenser for DAB i Danmark

-          den aktuelle status for DAB i Danmark."

 

Svar:

Jeg har bedt DR om at bidrage til besvarelsen af spørgsmålet. DR har oplyst følgende:

 

”Hovedkritikken fra den tyske Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfes (KEF) er affødt af de foreløbige resultater på DAB området i Tyskland, som ikke har levet op til forventningerne.

 

KEFs anbefalinger har medført massiv kritik fra de tyske public service og kommercielle broadcastere. I en erklæring advarer de imod en udvikling, hvor broadcasterne tvinges til at anvende distributionsteknologier, der ikke understøttes af radiomodtagere på markedet - selvom DAB allerede eksisterer som velfungerende standard både på broadcast- og apparatsiden.

 

Tyskland har infrastrukturen på plads for formaterne DAB, DAB+ og DMB. Der har imidlertid været en række regulative og indholdsmæssige barrierer.

 

For så vidt angår de regulative forhold er der først med spektrum planlægnings-konferencen (Geneve 2006 konferencen) afsat en lang række frekvenser til digital radio og dermed skabt forbedrede tekniske og dækningsmæssige muligheder for DAB i Tyskland.

 

For så vidt angår de indholdsmæssige udfordringer skyldes den manglende udrulning af DAB Digital Radio i Tyskland til dato også, at man har valgt kun at samsende eksisterende FM-kanaler, hvilket ikke giver forbrugerne et afgørende incitament for at købe en DAB radio. Det er derimod mulighederne for at modtage en lang række nye kanaler, der ikke findes på FM, der er afgørende for DABs succesrige udrulning - en effekt man har set i Storbritannien, Norge og ikke mindst i Danmark.

 

Antallet af danskere med adgang til en digital radio er steget fra små 120.000 ved årsskiftet 2005/2006 (ifølge Gallup) til over 1.340.000 (pr. 1. december 2007 ifølge en uafhængig undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Zapera). Danmark er i dag verdens førende nation, når det gælder udrulningen af DAB Digital Radio - tæt efterfulgt af Storbritannien.

 

DR sender i dag 14 kanaler på DAB (bl.a. P4 Danmark, som i dag er en af landets 10 største radiokanaler på tværs af distributionsplatforme), Talpa Radio sender Radio 100FM og Radio 100 Soft (Radio 100 Soft er i dag en af landets 10 største radiokanaler), og endelig sender TV2 Radio sit FM-signal videre på DAB.

 

DR fortsætter udrulningen af DAB Digital Radio med uformindsket styrke. DRs mål og kravet i public service kontrakt mellem DR og Kulturministeren for 2007-2010 er fuld indendørs dækning i hele Danmark. Det betyder, at sendenettet vil blive kraftigt optimeret i 2008 og 2009. Den udendørs dækning i Danmark er i dag cirka 95%, og den indendørs dækning er cirka 82%.

 

Generelt vurderer DR, at udviklingen inden for digital radio vil være præget af, at de enkelte lande vil fokusere på forskellige distributionsformer for digital radio, og det stiller store krav til producenter af radioer verden over. Derfor ses det allerede, at der kommer radioer på markedet i Danmark, der vil kunne modtage radiostandarder, som ikke anvendes herhjemme.

 

Dette til trods er DAB enten i test, på vej eller allerede fuldt udrullet i Danmark, Norge, Storbritannien, Irland, Italien, Australien, Kina, Italien, Kuwait, Malta, Singapore, Sydkorea, Schweiz, Holland, Østrig, Belgien, Canada, Kroatien, Estland, Hong Kong, Ungarn, Indien, Monaco, New Zealand, Polen, Portugal, Singapore, Slovakiet, Slovenien, Sydafrika, Spanien og Tyrkiet. 

 

DR vurderer ikke, at situationen i Tyskland får konsekvenser for DAB i Danmark.”

 

DRs svarbidrag giver mig ikke anledning til bemærkninger.