Kulturudvalget

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes endeligt svar på spørgsmål nr. 40 (Alm. del - bilag 3) stillet af Kulturudvalget den 25. januar 2008.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Spørgsmål nr. 40 stillet af Kulturudvalget den 25. januar 2008 til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del - bilag 3).

 

Spørgsmål

Hvordan vil ministeren sikre, at Biblioteket i Fiolstræde i København, som anses for at være et af verdens mest bevaringsværdige biblioteker, ikke omdannes til administration og kantine for Københavns Universitet?

 

Svar

Jeg har forelagt udvalgets spørgsmål for Københavns Universitet, der telefonisk har meddelt, at universitetet den 26. september 2007 har udarbejdet et notat vedrørende Fiolstræde biblioteks fremtid, der vedlægges som bilag.

 

Det fremgår af notatet, at som følge af Københavns Universitets campusplan (inkl. forskere og studerende) vil samtlige faglige enheder flytte ud af indre by inden for de kommende år til henholdsvis Kommunehospitalet og Søndre Campus (Den nordlige del og Ørestaden).

 

Da biblioteksbetjeningen følger de faglige enheder, nedlægges biblioteket i Fiolstræde, hvorefter bygningen skal overgå til andet formål. Københavns Universitet er selvfølgelig bevidst om den store arkitektoniske og kulturhistoriske arv, der er knyttet til bygningen, og foretager derfor ingen væsentlige ombygninger af bygningen, der for øvrigt blev sat smukt i stand i 1997, hvor den for første gang blev åbnet for offentligheden.

 

Universitetet påtænker således fortsat at udnytte de eksisterende kontorlokaler til kontorformål, mens den nuværende bibliotekssal forudsættes at overgå til studiearbejdspladser for specialestuderende, en funktion der falder fint i tråd med den tidligere biblioteksfunktion med studiearbejdspladser.

 

Afslutningsvis vil jeg sige, at selvom universitetets bygninger er statsejendom, er det universitetet selv, der disponerer anvendelsen af bygningsmassen, og ministeriet påser alene, at eventuelle fredningsbestemmelser overholdes.

 

Spørgsmålet har også været tilsendt Kulturministeriet, der har meddelt, at de henholder sig til Videnskabsministeriets svar.