Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

5. februar 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 36 (Alm. del), Kunstrådet, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 22. januar 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen


Spørgsmål nr. 36

(Alm. del), Kunstrådet

Skrivelse af 22. januar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Hvordan vil ministeren sikre, at Kunstrådet får de fornødne frie midler til talentudvikling og øget kunstnerisk aktivitet?"

 

Svar:

Det forudsættes, at udvalget her spørger til puljen til Talentudvikling og øget kunstnerisk aktivitet, som er afsat på finanslovens § 21.21.06.

 

Puljen blev oprettet i 2003 i relation til oprettelsen af Kunstrådet. Der var oprindeligt afsat 40 mio. kr. årligt i perioden 2003-2005.  Der var tale om helt nye midler i forhold til den tidligere kunststøttestruktur. I 2006 var der ikke afsat midler på finansloven til formålet, men eftersom Kunstrådet ikke havde brugt bevillingerne i sine første tre år kunne de videreførte uforbrugte midler anvendes. I 2007 var der afsat ca. 5 mio. på finansloven og 5 mio. kr. på Kulturministeriets tips- og lottomidler. Der er budgetteret med 15 mio. kr. på finanslovsforslaget for 2008 stigende til 20 mio. kr. i årene fremover.

 

Det skal desuden bemærkes, at der på samme finanslovskonto i 2008 er afsat 9,7 mio. kr. årligt til Huskunstnerordningen og andre initiativer for børn. Huskunstnerordningen blev oprindeligt iværksat for de oprindelige 40 mio. kr. årligt, men blev i forbindelse med finanslovsaftalen for 2006 bevilget særskilt og øremærket til Huskunstnerordningen og andre initiativer for børn og unge.

 

Med henvisning til besvarelsen af spørgsmål nr. 35, skal det også slås fast, at den omtalte pulje til Talentudvikling og øget kunstnerisk aktivitet ikke er de eneste frie midler Kunstrådet og dets udvalg har. I alt 55 procent af Kunstrådets samlede midler er enten helt frie eller alene bundet til den enkelte kunstart.

 

Så når der spørges til, hvordan de fornødne frie midler til talentudvikling og øget kunstnerisk aktivitet kan sikres fremover må svaret være, at det bestemt ikke er entydigt, hvad ”fornødent” er i denne sammenhæng. Før 2003, var der ingen tværgående pulje. Derefter var der en gennemsnitlig pulje på ca. 30 mio. kr i fire år og nu har vi fra 2009 lagt os på omkring 20 mio. kr. Herudover er der som bekendt afsat knapt 10 mio. kr. til initiativer for børn, som oprindeligt var iværksat for Kunstrådets frie midler.

 

Jeg skal da heller ikke undlade at gøre opmærksom på, at da Kunstrådet blev etableret i 2003, var det ikke en pengepulje, der var i fokus. Det var derimod de samarbejds- og koordinationsmuligheder, som det nye tværgående råd indebar. Ligesom dialogen mellem kunstområderne var en central motivation for etableringen.

 

Disse elementer i Kunstrådets virke evalueres for tiden med henblik på den revision af lov om Kunstrådet, som er fastlagt til folketingsåret 2008-2009. Evalueringen offentliggøres om kort tid, og det er mit håb, at den vil give anledning til en konstruktiv og fremadrettet debat om kunststøttens struktur og organisering fremover.