Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

8. februar 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 29 (Alm. del - bilag   ), Litteratur, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 18. januar 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 29

(Alm. del), Litteratur

Skrivelse af 18. januar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

" Ministeren bedes orientere udvalget om de betænkeligheder ministeren har med hensyn til at medtage musikere og sangskrivere i fribylovgivningen om forfulgte forfattere.

 

Svar:

 

Udgangspunktet for regeringens fribyinitiativ er, at det er en ordning for forfattere, journalister og andre skribenter, der selv udfører litterær virksomhed, eller personer, der formidler det skrevne ord og andres ytringer som f.eks. udgivere, forlæggere, redaktører m.fl. Det er som international ordning for forfattere og skribenter, at fribyordningen er kendt, gennemprøvet og respekteret i en lang række lande.

 

Det fornuftige vil være, at Danmark læner sig op af de internationale erfaringer, der igennem mange år er blevet gjort med fribyerne i regi af den internationale fribyorganisation ICORN (International Cities of Refuge Network), som netop retter sig mod forfattere/skribenter.

 

Jeg er naturligvis ikke blind for, at også andre kunstnergrupper end forfattere kan opleve uberettigede krænkelser af deres ytringsfrihed. Men for regeringen er det væsentligt, at der sættes nogle meget klare grænser for, hvem der kan blive omfattet af ordningen, sådan at vi ikke kommer til at love for mange for meget. Derfor fokuseres der i det aktuelle lovgivningsinitiativ på forfatterne/skribenterne.