Kulturudvalget

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

4. februar 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 28 (KUU alm.del), stillet af Folketingets Kulturudvalg den 18. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

Fungerende kulturminister
Spørgsmål nr. S 28

(KUU alm.del)

Skrivelse af 18.januar 2008

 

Svar til Folketingets kulturudvalg fra kulturministeren.

 

 

Spørgsmål nr. 28

 

”Ministeren bedes redegøre for aftalerne bl.a. fra 1949 om indvendig vedligeholdelse af det fredede Hofteater, herunder klargøre, om en sådan aftale er typisk for museer i fredede ejendomme samt redegøre for forpligtigelsernes faktiske økonomiske omfang og finansieringen heraf.”

 

 

Svar:

 

Knap halvdelen af de statslige og statsanerkendte museer har fredede bygninger i deres bygningsportefølje.

 

Hvor de statslige museer har til huse i fredede bygninger, er bygningerne ejet af staten.

 

De statsanerkendte museer kan som selvstændige institutioner selv eje de fredede bygninger, de bebor. Museet har følgelig som ejer den fulde vedligeholdelsesforpligtelse ved disse bygninger.

 

De statsanerkendte museer har i mange tilfælde fået stillet fredede bygninger vederlagsfrit til rådighed af den kommune, som er museets hovedtilskudsyder.

 

Som regel er der indgået en langtidsaftale mellem kommunen og museet om bygningernes brug. Aftalen kan jævnstilles med en almindelig lejeaftale, hvor museet, som bruger, påtager sig den indvendige vedligeholdelse, medens bygningernes ejer, kommunen, forestår den udvendige.

 

Museernes økonomiske forpligtigelser ved opretholdelsen af deres fredede bygninger varierer fra museum til museum alt efter bygningernes antal og karakter. Det fremgår ikke af museernes regnskaber, i hvilket omfang driften og vedligeholdelsen af de fredede bygninger belaster museernes økonomi. Bygningsvedligeholdelsen finansieres på linje med museernes øvrige virksomhed gennem de offentlige tilskud, som museerne modtager.

 

For Hofteatrets vedkommende foreligger en aftale fra 1949 mellem det daværende Statens Bygningsdirektorat under Arbejds- og Boligministeriet  – nu Slots- og Ejendomsstyrelsen – på den ene side og Teatermuseet på den anden. Aftalen forpligter museet til at ”afholde alle indvendige almindelige vedligeholdelsesomkostninger, herunder indsætning af vinduesruder.” På nær isætning af vinduesruder – som normalt regnes for en del af klimaskærmen og dermed til vedligeholdelsen af det ydre – svarer aftalen, til dem andre museer er forpligtet af. 

 

Hofteatret må dermed betragtes som ligestillet med de øvrige museer for så vidt angår vedligeholdelsen af den fredede bygnings indre.