TALE

 

11. januar 2008

 

Arrangement:

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om TV 2's nye bestyrelse og ministerens kontakter til den tidligere bestyrelse ved Per Mikael Jensens fratrædelse

Ã…bent eller lukket:

Lukket

Dato og klokkeslæt:

Onsdag den 16. januar 2008, kl. 9.30

Sted:

Christiansborg, værelse S-092

Taletid:

 

Forv. antal deltagere:

 

Evt. andre forhold ministeren bør være opmærksom på:

 

Kontaktperson:

Pernille Rahbek

 

 

 

Samrådsspørgsmål B

”Ministeren bedes redegøre for forløbet frem til udpegningen af en ny bestyrelse og formand for TV 2 samt for baggrunden for de beslutninger han har truffet?”

 

Samrådsspørgsmål C

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke kontakter han har haft i forhold til TV 2’s bestyrelse og formand i forbindelse med Per Mikael Jensens afgang, og hvornår han første gang over for dem gav udtryk for kritik af deres dispositioner i denne sag?”

 

 

Svar på spørgsmål B:

 

TV 2’s bestyrelse har indtil foråret 2007 haft en ganske stor størrelse på i alt 12 personer. Dette hænger sammen med det valg af bestyrelsen, der blev foretaget på selskabets stiftende generalforsamling den 17. december 2003.

 

På denne generalforsamling blev den daværende bestyrelse for den selvejende institution TV 2 valgt til at fortsætte som bestyrelse for det nystiftede aktieselskab. Dette betød, at generalforsamlingen valgte i alt otte bestyrelsesmedlemmer, og at der efterfølgende af medarbejderne blev valgt fire medarbejderrepræsentanter i henhold til lovgivningens regler herom.

 

Jeg har vurderet, at tiden nu har været inde til en tilpasning af selskabets bestyrelse  til den situation og de udfordringer, som TV 2 i dag står over for. Der er simpelthen behov for en mindre og mere operationel bestyrelse, hvilket også stemmer overens med Nørby-udvalgets anbefalinger.

 

Jeg har derfor sidste år taget skridt til at gennemføre en samlet reduktion af bestyrelsen til i alt 9 medlemmer – nemlig til 6 medlemmer valgt af generalforsamlingen samt 3 medlemmer valgt af medarbejderne.

 

Første skridt på vejen mod denne samlede reduktion blev taget på selskabets ordinære generalforsamling den 30. april 2007, hvor bestyrelsen eksklusiv medarbejderrepræsentanter blev reduceret fra 8 til 7 personer.

 

Næste skridt blev taget på generalforsamlingen her inden jul – nærmere bestemt den 14. december 2007 – , hvor bestyrelsen er blevet reduceret yderligere fra 7 til 6 personer, eksklusiv medarbejderrepræsentanter.

 

Der blev i den forbindelse på generalforsamlingen vedtaget forslag til ændringer i bestemmelserne i selskabets vedtægter om bestyrelsens størrelse, kriterier for valg af medlemmer til bestyrelsen samt perioden for valg af bestyrelsesmedlemmer.

 

Samtidig blev der foretaget nyvalg til bestyrelsen i henhold til de nye regler med henblik på at forny bestyrelsen. Jeg bemærker i den forbindelse, at det er en hel generel præmis for bestyrelsesvalg, at det løbende vurderes, om der i den enkelte bestyrelse kan tilføres dynamik gennem valg af nye bestyrelsesmedlemmer.

 

Som bekendt blev Lars Liebst på generalforsamlingen valgt som ny bestyrelsesformand for TV 2 og Tine Roed som ny næstformand. Herudover blev Frank Jensen valgt som nyt bestyrelsesmedlem, og der skete genvalg af Ulla Dahlerup, Arne Bang Mikkelsen og Flemming Østergaard.

 

Nyvalget og reduktionen af bestyrelsen betød, at Niels Boserup og Lars Nørby Johansen fratrådte som henholdsvis bestyrelsesformand og næstformand, og at Jess Myrthu og Gina Øbakke fratrådte som bestyrelsesmedlemmer.

 

Med omdannelsen af bestyrelsen har jeg lagt vægt på både at skabe fornyelse og sikre kontinuitet

 

De pågældende ændringer i bestyrelsen har naturligvis i overensstemmelse med de almindelige gældende retningslinier for procedurer på regeringsplan vedrørende visse højere stillinger, bestyrelsesposter m.v. forinden været forelagt regeringens ansættelsesudvalg.

 

Hele reduktionsprocessen vil være tilendebragt i forbindelse med selskabets ordinære generalforsamling i april 2008. Her vil antallet af medarbejderrepræsentanter – der baserer sig på antallet af de generalforsamlingsvalgte medlemmer – så blive reduceret fra 4 til 3 repræsentanter.

 

 

Svar på spørgsmål C:

 

TV 2 oplyste som bekendt ved en pressemeddelelse af 26. juli 2007, at TV 2’s administrerende direktør Per Mikael Jensen forlader TV 2 for at tiltræde en stilling som President og CEO for Metro International i London, og at Per Mikael Jensen ville fratræde med udgangen af oktober.

 

Efterfølgende oplyste TV 2 ved en pressemeddelelse af 31. juli 2007, at TV 2s bestyrelse skulle mødes den 1. august 2007 for at drøfte, hvorledes der hurtigst muligt kan ansættes en ny administrerende direktør for TV 2 efter, at Per Mikael Jensen har accepteret at blive koncernchef i Metro International. Det fremgik endvidere, at bestyrelsen også ville tage stilling til, om der kunne være habilitetsproblemer forbundet med direktørskiftet, og at man ville drøfte, hvilke løsninger dette eventuelt kunne indebære. Herudover fremgik det, at bestyrelsesmødet den 1. august som følge af ferietiden ville være første gang bestyrelsen fik lejlighed til at diskutere situationen efter Per Mikael Jensens opsigelse.

 

Endelig oplyste TV 2 ved pressemeddelelse af 1. august 2007, at bestyrelsen på bestyrelsesmødet samme dag havde besluttet, at Per Mikael Jensen i forlængelse af sin opsigelse skulle træde tilbage fra stillingen som administrerende direktør. Samtidig fremgår det, at TV 2’s bestyrelse var blevet enige med Per Mikael Jensen om, at han skulle stå til rådighed for bestyrelsen frem til udgangen af oktober 2007. Herudover fremgår det, at bestyrelsen på mødet besluttede, at stillingen som adm. direktør skulle opslås hurtigst muligt, og at TV 2’s daværende koncernfinansdirektør, Anders Kronborg, skulle konstitueres som adm. direktør.

 

Jeg skal i den forbindelse bemærke, at det er TV 2’s bestyrelses kompetence at ansætte og afskedige TV 2’s administrerende direktør.

 

Jeg er imidlertid i forbindelse med Per Mikael Jensens fratrædelse blevet orienteret om omstændighederne ved fratrædelsen af såvel Per Mikael Jensen selv og af tidligere bestyrelsesformand, Niels Boserup. Jeg har ved disse orienteringer givet udtryk for mine umiddelbare reaktioner i sagen.

 

Det har i pressen været omtalt, at Niels Boserup i en e-mail af 13. december 2007 til sine bestyrelseskollegaer har oplyst, at jeg har givet nogle synspunkter til kende i sagen i en SMS af 31. juli 2007 til Niels Boserup. Jeg kan bekræfte, at jeg i den omtalte SMS – dvs. dagen inden det bestyrelsesmøde, hvor bestyrelsen første gang samlet fik lejlighed til at drøfte situationen efter Per Mikael Jensens opsigelse – over for Niels Boserup har tilkendegivet, at jeg var enig i, at Per Mikael Jensen af signalårsager burde fratræde ultimo august. Jeg tilkendegav også ved den lejlighed, at bestyrelsen efter min opfattelse burde vente med at ansætte en ny direktør til alle havde tænkt sig om.

 

Jeg finder de omtalte orienteringer og gensidige meningsudvekslinger helt naturlige.  Dette er i overensstemmelse med de almindelige principper for forholdet mellem statslige aktieselskaber og ministre. Der er nærmere redegjort for disse principper i rapporten ”Staten som aktionær” fra januar 2004 afgivet af Finansministeriet, Trafikministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet. Staten har jo som ejer af selskabet en indlysende interesse i at blive orienteret om væsentlige dispositioner.

 

Endelig skal jeg oplyse, at jeg ikke på noget tidspunkt har udtrykt kritik over for TV 2’s tidligere bestyrelse i relation til bestyrelsens dispositioner i sagen om Per Mikael Jensens fratrædelse.