Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

1. februar 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 24 (alm. del), hvordan kontrollen med lokal-tv og lokal-radio gennemføres, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 17. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

Fungerende kulturminister

 


Spørgsmål nr. 24

(alm. del), hvordan kontrollen med lokal-tv og lokal-radio gennemføres?

Skrivelse af 17. januar 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan kontrollen med lokal-TV og lokale radioer gennemføres, så det sikres at de overholder reglerne for at modtage statstilskud, herunder ønskes der redegjort for, hvad kontrollen omfatter?"

 

Svar:

 

Det er Radio- og tv-nævnet, der administrerer puljen til ikke-kommerciel lokalradio og – tv. Jeg har derfor anmodet Radio- og tv-nævnet om en udtalelse til brug for besvarelse af spørgsmålet.. Nævnet har ved brev af 21. januar 2008 oplyst følgende:

 

”1. De ikke-kommercielle lokal radio og –tv stationerne aflægger årsregnskab i henhold til Bekendtgørelse om lokal radio- og fjernsynsvirksomhed, Bekendtgørelse nr. 1627 af 13 december 2006, kap 7. Radio- og tv-nævnet gennemgår og kontrollerer samtlige stationers regnskaber. Her lægges der, som det fremgår af vejledningen om regnskaber, særligt vægt på at kontrollere

 

- om tilskuddet overstiger driftsudgifterne

- om der aflægges et fyldestgørende, underskrevet regnskab

- om fristen for indsendelse af regnskab overholdes

- om tilskuddet eller dele heraf er anvendt i overensstemmelse med betingelserne for tilskuddet

- om stationen har haft reklameindtægter

- om den forudsatte programvirksomhed er gennemført

 

Siden der ikke mere gælder særlige krav om lokalt indhold eller lignende, og efter at networking er tilladt for så vidt angår udsendelsesvirksomheden, er det vigtigste krav for at oppebære tilskud, at der kun gives tilskud til stationens selvstændige programvirksomhed, jf. bekendtgørelsens § 23. Stationens ansvarlige ledelse giver oplysning om den selvstændige programvirksomheds omfang gennem deres underskrifter på årsregnskabet.

 

Betingelsen om at kun selvstændig programvirksomhed kan modtage tilskud er blevet særlig aktuel for lokal tv, efter at Radio- og tv-nævnet i 2006 og 2007 udbød ledige sendetimer på alle landets lokal tv sendere indenfor de tre formiddagstimer, der er afsat til ikke-kommercielt lokal tv. Flere nye stationer søgte og fik i den forbindelse sendetid på mange lokale sendere. Disse udbud sket som følge af, at de lokale sendere i hele landet blev udbudt samlet og vundet af SBS-Net i oktober 2006.

 

2. Ud over den generelle regnskabskontrol, fører Radio- og tv-nævnet tilsyn med udøvelsen af den lokale programvirksomhed herunder med anvendelsen af tilskudsmidler, jf. bekendtgørelsens § 15.

 

Det er endvidere et krav i resultatkontrakten mellem Mediesekretariatet og Kulturministeriet 2007-2010, at der for hvert år (undtagen år 2009) føres tilsyn med mindst 8 lokale radio- eller tv-stationer.

 

Stikprøvekontrollen er særligt rettet imod de ovennævnte stationer, som har fået et stort antal programtilladelser, for at undersøge den selvstændige programvirksomheds omfang i forhold til den evt. networkede sendetid. Allerede ved Radio- og tv-nævnets tildeling af driftstilskud for 2008, var Nævnet i denne forbindelse særligt opmærksom på 19 DKNET-TV stationer. Det blev således ved Nævnets møde i december 2007 truffet afgørelse om, at ”Oplysningerne tages til efterretning (= dvs. om at de har påbegyndt sendevirksomhed den 30. juni 2007, red.), og stationerne indstilles til driftstilskud i 2008, men alene pga. det store antal ansøgninger fra samme station vil sekretariatet snarest foretage en undersøgelse til sikring af, at der ikke er tale om networking”. Det er således forudafgjort, at der for DKNET-TV’s vedkommende vil blive foretaget en egentlig kontrol af stationerne og eventuelt programindhold udover den almindelige regnskabsgennemgang.

 

Nævnet har endnu ikke taget stilling, hvilke andre stationer, der evt. skal indgå i stikprøvekontroller af denne art.”

 

Jeg kan henholde mig til Nævnets udtalelse.