Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

23. oktober 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 207 (alm. del - bilag 266), om bibliotekers udlån af spil, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 10. september 2008.

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 207

(alm. del - bilag 266), om bibliotekers udlån af spil

Skrivelse af d. 10. september 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10. september 2008 fra Birthe Rauff, Valby, jf.  KUU alm. del - bilag 266."

 

Svar:

 

I Danmark er der ikke tradition for at censurere computerspil. I stedet er der i høj grad lagt vægt på vejledning og oplysning. Børn og forældre skal vide, hvad de køber, låner eller lejer, hvad enten der er tale om film eller spil.  

 

Medierådet for Børn og Unge under Kulturministeriet varetager klassifikationen af film i forhold til aldersgrupper, men har også en rådgivningsforpligtelse i forhold til børns brug af andre medier – herunder computerspil og internettet mere generelt.

 

Hovedparten af de spil, der findes på det danske marked, er mærket via den såkaldte PEGI-ordning. PEGI-ordningen er en frivillig fælles europæisk ordning. Ordningen er en vejledning til forældre og  børn om, hvilken aldersgruppe et spil er egnet til set ud fra et skadelighedsaspekt. PEGI sigter således ikke mod at beskrive spillets sværhedsgrad.

 

Det er Medierådet for Børn og Unges vurdering, at der er stor opbakning til ordningen i såvel spilbranchen som i detailhandlen.

 

Det er korrekt, som Birthe Rauff refererer i sin henvendelse den 10. september 2008, at der ikke er fastsat regler i lovgivning om, at computerspil skal være klassificeret med f.eks. et aldersmærke. Det følger heraf, at der heller ikke eksisterer lovkrav i forbindelse med salg, leje eller udlån af spil til børn.  I den forbindelse overvejer jeg, om der skal ske en formalisering af Medierådet for Børn og Unges opgaver på dette felt i form af en bekendtgørelsesændring.

 

Det er mit generelle indtryk, at bibliotekerne yder en både ansvarlig og kompetent vejledning om computerspil til børn. Dette sker f.eks. på hjemmesiden bibliotek.dk, hvor man kan sammenholde PEGI-mærkningen med bibliotekets anbefaling i forhold til om barnets alder og Dansk BiblioteksCenters lektørudtalelse. Derved kan man få et godt grundlag for at vurdere et givet spil ud fra såvel et egnetheds- som et skadelighedsaspekt.       

 

Jeg har orienteret styrelsen Bibliotek og Medier under Kulturministeriet om Birthe Rauffs henvendelse af den 10. september 2008.