Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

25. september 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 200 (Alm. Del, bilag 251), billedkunst, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 4. september.

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 200

(Alm. Del, bilag 251), billedkunst

Skrivelse af 4. september

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. september 2008 fra Udvalget for Den Frie Udstillingsbygnings fortsatte eksistens, jf. KUU alm. del – bilag 251"

 

Svar:

I henvendelsen af 2. september fremlægger Udvalget for Den Frie Udstillingsbygnings fortsatte eksistens et budget, hvoraf fremgår, at Den Frie Udstillingsbygning i 2009 vil mangle et beløb på ca. 1,8 mio. mio. kr. for at kunne dække sine samlede driftsudgifter på i alt 3.3 mio. kr.

 

Den Frie Udstillingsbygning er en unik og historisk institution i dansk kunst. Den Frie var Danmarks første kunstnersammenslutning. Den fredede bygning er tegnet af billedkunstneren J.F. Willumsen og det har været et kunstnerdrevet udstillingssted siden 1898.

 

Jeg har den allerstørste respekt for denne enestående kulturinstitution og ikke mindst for den tradition og historie, som stedet repræsenterer. Min forgænger var også i dialog med repræsentanter for Den Frie Udstillingsbygning i første halvdel af 2008. Denne dialog har bl.a. betydet, at Kulturministeriet gav en ekstraordinær bevilling på 500.000 kr. til at hjælpe bygningen med at holde driften i gang, mens Den Frie arbejder på at finde et nyt grundlag for økonomien.

 

Den Frie Udstillingsbygning står i dag i den situation, at den skal finde finansiering af udstillingsstedets driftsomkostninger på 3.3 mio. kr. Der er imidlertid i de senere år sket en kraftig forøgelse af de samlede driftsudgifter, idet Den Frie udstillingsbygning til sammenligning i regnskabsåret 2005/2006 havde et samlet budget på 1.9 mio. kr. Denne udgift blev tidligere dækket gennem lejeindtægter fra de udstillinger, der vistes i bygningen, og som udstillerne tidligere kunne få tilskud til fra Kunstrådets billedkunstudvalg. Beslutningen om at øge driftsudgifterne er truffet af institutionen selv ud fra et ønske om at professionalisere institutionen og øge kvaliteten.

 

Jeg har forelagt spørgsmålet om Den Frie Udstillingsbygnings økonomi for Kunststyrelsen, der er sekretariat for Kunstrådet. Styrelsen oplyser følgende:

 

”Billedkunstudvalget har frem til 2007 givet støtte til kunstnersammenslutningerne og andre udstillingsarrangører ved at give tilskud til huslejeudgifterne i forbindelse med udstillinger. Udvalget besluttede i 2007 at ophøre med at give huslejetilskud til de udstillende kunstnere/kunstnersammenslutninger. Baggrunden var, at lejeudgifterne særligt til Den Frie Udstillingsbygning var steget kraftigt, sådan at udstillingsbygningen gennem huslejetilskuddet fik et indirekte driftstilskud, der var væsentligt større end den driftsstøtte, udstillingsbygningerne andre steder i landet kunne få. Udvalget har i stedet valgt at give tilskud til udstillerne ud fra en kvalitativ vurdering af den enkelte ansøgning.

 

Kunstrådets billedkunstudvalg anvender årligt 5.5 mio. kr. til driftsstøtte til kunsthaller og udstillingssteder, og udvalget lægger vægt på at fordele disse til en række støtteværdige institutioner i hele Danmark på ensartede vilkår. Billedkunstudvalget har derfor i 2008 givet Den Frie Udstillingsbygning et ekstraordinært driftstilskud af samme størrelsesorden som det driftstilskud udstillingsstederne andre steder i landet modtager, for at give mulighed for at få balance i økonomien. Dette tilskud er væsentligt lavere end det indirekte tilskud, som bygningen indtil 2007 modtog gennem huslejetilskuddene til udstillerne.”

 

Som kulturminister er det for mig væsentligt at fastholde, at de statslige midler, som er til rådighed for at sikre et levende kunstmiljø i København, ud fra armslængdeprincippet foretages af det sagkyndige organ på området, dvs. Kunstrådets billedkunstudvalg. 

Det er derfor en helt ekstraordinær foranstaltning, at Kulturministeriet i foråret 2008 har ydet en engangsbevilling på 500.000 kr. til at hjælpe Den Frie Udstillingsbygning med at finde et nyt grundlag for økonomien.

 

Den Frie Udstillingsbygning har således i 2008 modtaget ekstraordinære bevillinger på 500.000 kr. fra Kulturministeriet og 600.000 kr. fra Kunstrådet, som hjælp til institutionens bestræbelse på at finde et permanent driftsgrundlag.

 

Det er min holdning – ligesom det var min forgængers – at der ikke umiddelbart kan blive tale om, at Kulturministeriet strækker sig yderligere i en sikring af institutionen i form af en direkte driftsstøtte.